Какво печелим от едно кариерно изложение?

УНСС

Има различни начини човек да си търси и намери работа. Някои са по-ефективни от други. А сред топ вариантите са кариерните събития. Не вярвате ли? Ето ви 19 ползи от това да отидете и да се огледате.

 

Ще излезете от дома си

Покрай интернет, отдавна е станало твърде лесно да се търси работа от вкъщи. Хората се научиха да разчитат на обяви онлайн и да не напускат дома си, докато не ги поканят на интервю. Факт е обаче, че има и други ефективни опции, като някои от тях са не просто ефективни, но и по-ефикасни. Тоест с по-малко усилия и ресурси постигате същата цел. Е, кариерните изложения са точно такъв случай.

Ще дадете тласък на неочаквана промяна

Много хора работят в една компания по навик. Рутината ги е превзела и напълно е изтрила от главите им обстоятелството, че те всъщност не са доволни от статуквото. Едно изложение може да промени такава нагласа и да ви накара да се огледате за нов работодател.

Ще срещнете представители на компании, които са трудни за откриване

Повечето компании изпращат на кариерни събития високопоставени служители, които наистина имат отношение към процеса по подбор. С тези хора, по правило, е трудно да се свържете лично. Тъкмо сега ще имате тази възможност.

Ще срещнете мениджъри в неформална обстановка

Това не е лесно за постигане. Обикновено се срещате с тях в офиса им, където позицията ви е доста по-неизгодна. На форум можете да общувате неформално и никой няма да ви се обиди.

Ще изгладите представянето си

Всеки търсещ работа трябва да разполага с така наречения „elevator pitch“. Това е вашето кариерно представяне в рамките на 20 секунди – докато се возите, примерно, в асансьора с влиятелен човек, от когото може да зависи цялата ви кариера. Именно това кратко резюме трябва да шлифовате и да го представите пред всеки интересен работодател.

Ще подобрите самочувствието си за интервю за работа

Едно е да се явите в непознат офис на интервю, друго е да срещнете същия човек в неформалната обстановка на кариерното събитие. На второто място ще можете много по-лесно да разчупите ледовете и да натрупате опит в комуникирането с важни хора.

Ще се научите да правите по-добро първо впечатление

Колкото повече общувате с представители на различните работодатели, толкова повече се подобрява самочувствието ви. А с него ще нарасне и способността ви да се представяте по-добре.

Ще проучите отделните компании

Имате десетки възможности за срещи с работодатели. В рамките на тези разговори ще научите повече за тях, за свободните позиции и за перспективите, които предлагат. Това е много ценно познание.

Ще раздадете CV-та

Ако имате добро и убедително CV, раздайте го на повече места. Това е първата стъпка към поканата за интервю. По имейла няма да ви е толкова лесно.

Ще получите обратна връзка

Когато дадете автобиографията си на един щанд, обикновено някой я сканира за няколко секунди. Ако видите, че текстът предизвика положителни реакции, ще знаете, че сте на прав път. Ако пък ви засипят с критики, поне ще сте наясно, че има какво да коригирате. Разбира се, второто рядко се случва, но все пак ще получите някаква обратна връзка.

Ще се снабдите с правилните контакти

Смятате, че е лесно да откриете личния имейл на даден рекрутър? Невинаги е толкова просто. А на изложението тези хора сами ще ви дадат контактите си. Това е истински късмет.

Ще се запознаете с промените във вашата индустрия

Това е критично важно за хора, които дълго време са били в друг бизнес или са гледали дете вкъщи. Ще видите кои компании са активни, какво търсят и какво предлагат. Без тези знания ще ви е доста по-трудно.

Ще научите доколко се търсят уменията ви

Всеки разполага с някакъв „комплект“ умения. На кариерно изложение ще имате добрата възможност да разберете дали онова, което владеете, се търси на пазара на труда. Ако пък не се търси, ще научите в каква посока да се преквалифицирате или доквалифицирате.

Научете за иновативни позиции

Колкото и да познавате пазара на труда, ще останете изненадани какви позиции съществуват в днешно време. Всичко се променя и това важи с пълна сила за работата. Затова разпитвайте и си дръжте очите широко отворени. Възможно е да изскочи нещо, което силно да ви заинтригува.

Запознайте се с конкуренцията

Около вас ще има доста хора, които също се интересуват от предложенията на присъстващите работодатели. Наблюдавайте ги, разберете какво те предлагат на пазара, вижте как рекрутърите реагират при среща с тях. И ако имате някоя много хитра идея, не я казвайте непременно на глас, за да не ви я откраднат. Но пък се ослушвайте за други хитри идеи.

Пригответе си въпроси и научете техните отговори

Възползвайте се от многото хора на събитието. Пригответе си умни въпроси и запомнете какво ви отговарят на различните щандове. Бъдете смели, но съобразителни. Питайте важни неща.

Участвайте в дискусионните панели

Обикновено на тези събития има дискусия. Запишете се и я посетете. Има вероятност да научите множество полезни неща и да блеснете в комуникацията с присъстващите компании.

Спестете време и усилия

Колко възможности имате в рамките на един ден да срещнете десетки перспективни работодатели с отворени позиции? Е, този случай е именно такъв и ще ви спести много време и усилия, които иначе бихте инвестирали, за да се свържете с тях.

Вдъхновете се

Ако изпълните „задължителната програма“ за това събитие, накрая ще сте общували с много и интересни хора. Това носи надежда и има сериозен шанс да ви вдъхнови за промени и нови знания. Използвайте тази „засилка“, за да наберете скорост.

 

На 30 ноември ще се проведе осмото поредно издание на форума „Дни на кариерата“ в УНСС. Близо 100 работодатели ще те чакат, за да те запознаят с предложенията си за стаж и работа. Звучи добре, нали?

Свързани публикации