Какво висше образование се отплаща с най-висока заплата след това

Какво висше образование се отплаща с най-висока заплата след това

Съвсем скоро идва време за кандидатстудентските изпити, а много от бъдещите студенти все още не са ориентирани с какво точно искат да се занимават. Затова и често те избират най-добре платените в момента професионални направления, а не това, което им харесва или им се отдава. Дали е правилно да се взима толкова важно житейско решение на базата само на критерий моментно заплащане и търсене е съвсем друг въпрос – ако не вярвате, попитайте хората, които преди 10-15 г. в България масово се тълпяха да учат „Маркетинг“, защото беше модно. Но ако се интересувате кои специалности са сред най-отплащащи се след това, проучването на The Georgetown University Center on Education and the Workforce ще ви даде добър ориентир.

Центърът е изследвал 137 специалности в САЩ и взаимовръзката на дипломата със заплащането след това. Най-добре платени се оказват…инженерите. 9 от позициите в топ 10 се заемат от инженерни специалности, включително тази начело на класацията по доход – „Петролно инженерство“. Работещите, завършили подобно направление, са получавали средно (медиана) 136 000 щ. долара на година. На второ място се нареждат училите фармация със 113 000 долара, следвани от инженерите в областта на металургията – 98 000 долара годишно възнаграждение. Разликата между най-добрата и най-лошо отплащащата се специалности в класацията е цели 97 000 долара годишно, което при перспективата за поне 40-години активна трудова дейност, която стои пред днешното поколение, за целия ви трудов стаж би означавало разлика от 3,88 млн. долара.

Ето и класацията на най-добрите 10 според проучването:

Clipboard01

Ситуацията в България е малко по-различна, разбира се, взимайки предвид и спецификата на индустрията тук. Според Павел Хаджиев, мениджър „Подбор“ в JobTiger, най-добре платените служители в нашата страна работят в секторите ИТ, BPO, Фармация и Телекомуникации. „Стандарт за тези сектори е средната заплата да е три пъти по-висока от тази в останалите браншове, но и продуктът, който тези бизнеси създават в момента, е на световно ниво“, обяснява Павел. Респективно свързаните с ИКТ и медицина дипломи изглеждат най-добра инвестиция. Комбинацията от специфични технически и финансови познания в комбинация с владеенето на допълнителни (различни от английския) чужди езици също се оценяват много високо от работодателите.

Свързани публикации