Калин Стоянов, Борика-Банксервиз: Подкрепяме общ стандарт за определяне на добрите ИТ работодатели

Служители с какъв профил работят в Борика-Банксервиз? По какъв начин търсят нови специалисти? Какви са предизвикателствата за HR мениджъра в българска компания? С Калин Стоянов, мениджър „Човешки ресурси“ в Борика-Банксервиз, разговаряме по повод участието на компанията в класацията ТОП ИКТ работодател.

Компанията, позната за повечето хора като „Борика“, се занимава с информационни системи и национални и европейски платежни системи за банковата сфера. Електронният подпис и електронната фактура също са много важни продукти, предназначени за крайните потребители.

„При нас работят 285 души, от които 70 са програмисти – те създават и развиват тези продукти. Голяма група са отдел „Маркетинг и продажби“.

Радваме се, че не ни се налага да търсим често програмисти, тъй като за нас текучеството е непознато, но когато ги търсим използваме всички възможни канали – интернет и медии, директно като компания, търсеща служители, напоследък търсим и компании, които помагат търсенето на персонал, мислим и за аутсорсинг на част от дейностите“.

„Имало е стажантски програми в миналото, но тъй като стандартите за сигурност са по-особени и работим със специфичен продукт изискванията за достъп до информация към служителите, са много стриктни. Това предполага много трудно включването на хора за кратък период от време в изработката на тези продукти. Въпреки това немалко служители са започнали от студентската скамейка при нас, дори на ръководни позиции има такива, отглеждаме си ги“.

„Предизвикателствата пред HR е в динамиката и развитието на професията – от т.нар. основни дейности като труд и работна заплата и личен състав да създаде позиции като стратегически партньор на ръководството. Това е целта на всеки HR“.

Защо подкрепяте класацията ТОП ИКТ работодател?

„Отдавна очакваме проучване, което да стандартизира и даде основни показатели на ситуацията на пазара за ИТ услуги. За разлика от стагнацията на пазара във всички други области, тук динамиката е невероятна. Искаме да има общ стандарт кои са добрите работодатели и как ги измерваме.

Втората причина е, че сме българска компания и искаме да докажем, че наред със западните компании сме не по-малко добро място за работа.

Третото са нашите служители – проучването им дава възможност да кажат това, което искат за компанията, и това да ни даде шанс да се подобрим“.

Публикации от серията