Кампанията „eSkills for Jobs” дава възможност за безплатно IT обучение

eskillsАгенцията по заетостта (АЗ) подкрепя кампанията „eSkills for Jobs” на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), под егидата на Grand Coalition for Digital Jobs на Европейската комисия, съобщава сайтът на институцията.

Кампанията се организира в отговор на нарастващото търсене на специалисти в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), които в момента не са достатъчни, въпреки високото ниво на безработица в Европа.

По тази причина водещи ИКТ компании предоставят курсове и семинари за придобиване или повишаване на електронните умения, насочени към безработни и желаещи да се преквалифицират лица.

Агенцията по заетостта участва в кампанията чрез всички свои териториални поделения в страната. В процеса на индивидуално консултиране трудовите посредници информират безработните лица за възможностите за включване в курсовете на водещи ИКТ компании, за свободните работни места и условията за започване на работа в сектора.

Не се изисква предварителна подготовка и знания от лицата, които могат да започнат този тип обучения. Завършването на курс или семинар в областта на ИКТ дава възможност на желаещите да започнат работа в сектора.

Преобладаващата част от курсовете и семинарите, които се предоставят, са безплатни. Към момента списъкът включва образователни инициативи на 20 компании, като информацията се актуализира непрекъснато.

Допълнителна информацията за курсовете е публикувана на http://idg.bg/eskills2015-2016/itcourses.

Платформата eSkills for Jobs, http://idg.bg/eskills2015-2016/itjobs, включва допълнителна информация и за свободни позиции в ИКТ сектора.

Инициативата eSkills for Jobs стартира видео конкурс, който ще отличи европейци с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.

Надпреварата търси успешни проекти и идеи, които са осъществени с помощта на ИКТ и отличното владеене и прилагане на електронни умения. Целта е да се включат мотивирани и талантливи млади хора, бизнес лидери, специалисти от ИКТ сектора, неправителствени организации, предприемачи, хора, които са променили професионалната си реализация с използването на ИКТ, както и такива, които търсят работа.

Кандидатстването за всички европейски граждани е отворено в 3 категории, като крайният срок е 31 октомври 2015 г.

Публикации от серията