„Кариера или не“ – съветите на един вицепремиер и финансист за успешен старт в кариерата

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно е заемал позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). Преди това е бил старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, както и асоцииран директор на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, където работи в сферата на акциите и развиващите се пазари. Работил е също така като данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща, Унгария. Николай Василев има магистърска степен по международна икономика и финаси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Член е на Управителния съвет на Българската CFA асоциация.

Икономистът и бивш вицепремиер на България Николай Василев представи новата си книга, посветена на кариерното развитие. „Кариера или не“ е третата книга от този автор. Тя е насочена към младите – ученици, студенти и професионалисти в началото на своята кариера – като дава добре изложени полезни съвети как да придобият нужния опит и как да го „опаковат“ в подходящ търговски вид, така че да успеят да се реализират най-добре на пазара на труда.

 „За мен този проект не е комерсиален“ – казва Николай Василев в интервюто пред JobTiger.tv по повод новата си книга. „Идеята не е да се печели по някакъв начин от книги, а ако може тя да се разпространява по електронен път дори безплатно, за да може да достигне до хора, за които е полезна. Тя в най-голяма степен е полезна за младите хора – били те ученици, студенти или млади професионалисти – но както съм казал в самата книга, кариерата започва много от рано и продължава цял живот, така че всички до пенсия има какво да научим от подобни материали“.

„Кариера или не“ не се занимава с проблемите на образованието, но все има някои основни правила, които могат да донесат по-добър успех в кариерата, разказва ни Николай Василев. Той изрежда най-важните от тях: ранното планиране (още от гимназията); владеенето на чужди езици – английският е задължителен в 21 век в ЕС, но вече е нужно и владеене на други чужди езици;  технологичната грамотност, която трябва да се опреснява постоянно – ако изостанем само с няколко години, вече не сме актуални; участието в програми за междууниверситетски международен обмен; включването в професионални стажове – като тук е особено важно те са по специалността, независимо дали са целодневни, платени ли не, защото работата извън сферата на специализация, независимо дали е забавна или добре платена, в дългосрочен план няма да помогне на никой да стане добър лекар, архитект и т.н.

Николай Василев отделя специално внимание в книгата си на подготвянето на добра автобиография – според него в България няма „добра школа за писане на CV-та“. Също така младите хора не са се готвили за явяване на интервю, не ползват оптимално социалните мрежи, имат лош нетуъркинг и не планират дългосрочно своята кариера.

Доколко България днес вече е място в което големите таланти могат да се завърнат и с доброто си образование или придобит опит в чужбина да направят добра кариера?

Експертът, който сам по себе си е част от едно голямо поколение, което се завърна в страната, за да помогне в пътя й към пазарна икономика и демократично общество, прави паралел с отношението, което са получили неговите връстници и съратници, завръщайки се преди 20 г., и ситуацията днес. Той смята, че днес пътуването в чужбина е демистифицирано. Извън страната в момента има десетки хиляди български студенти. Български професионалисти постоянно променят местоработата си от България в чужди държави и обратно. „Днес и в България има все повече работодатели, доходите са се вдигнали, особено в столицата, рязко, и човек може да има успешна кариера и може да живее по-добре от много хора на Запад, ако работи в България“ – смята бившият заместник министър-председател, а днес управляващ партньор и изпълнителен директор на Expat Capital.

Вижте още в интервюто какви хора търси Николай Василев за своята компания.

Свързани публикации