Кариерните консултанти в JobTiger ще помагат на ученици в избора на професия

Абитуриентските балове ще отминат с шума и еуфорията около тях, ще остане въпросът за бъдещето на нашите пораснали деца. Какви ще станат? Кои са подходящите за тях професии, какво образование да изберат?

Помощ в този избор оказват кариерните консултанти. В България има над 1000 такива обучени кадри. С тях родителите могат да се свързват чрез JobTiger – компанията, която обучава и сертифицира кариерни специалисти. Кариерното консултиране е процесът, при който тези специалисти оказват съдействие за вземане на решение при избора на образование и кариера – според способностите, качествата и интересите.

Необходимостта от кариерно консултиране и ориентиране идва както от огромните възможности за избор на образование и професия, така и от липсата на опит у родителите и желанието им да са полезни за децата си.

Ориентирането предоставя информация за различни видове професии, длъжности и браншове, за тяхното развитие и перспектива.

Кариерното консултиране е насочено към личността и предпочитанията на човека, към развитието на умения за самооценка, целеполагане, планиране и постигане на целите. Използват се различни средства и техники (формални и неформални) за изследване на потенциала, дават се насоки за това в кои браншове човек има възможност да изгради удовлетворяваща кариера. Кариерното консултиране често разглежда темата за т.нар. универсални умения, които се използват в много браншове, професии, длъжности, и които дават повече шансове за успех.

В процеса на консулиране хората получават отговор на редица въпроси, които ги вълнуват – кой съм аз, къде искам да отида и какво искам да направя, откъде да започна, как да подредя живота си така, че да включа важните за мен неща.

За родителите е важно да разберат, че няма фатален избор и че изграждането на кариера е процес, който продължава през целия живот. Кариерното консултиране не гарантира на майките и бащите, че ще харесат избора и решението на децата си.

Родителите трябва да знаят, че преди да доведат детето си на консултация, могат да се срещнат с кариерния специалист и да получат информация за процеса, обхвата и продължителността му, като след това могат да вземат решение заедно с детето си дали да използват услугите на специалиста, или да се справят сами.

Процесът отнема няколко срещи: въвеждаща (в която се уточнява целта на детето и родителя и как ще се работи. Дали самостоятелно с детето или ще присъства и родителя). Следващите срещи могат да бъдат от 1 до 3-4. Зависи от готовността на детето да „задълбае“. Броят на срещите се уточнява обикновено след въвеждащата среща, като при нужда може да бъде удължен или съкратен.

В краен случай се правят психологически тестове. Целта на процеса е да научи детето как да наблюдава и познава себе си и нуждите си от развитие и реализация, как да събира информация за пазара на труда, как да планира и т.н.

Има специализиран въпросник, който може да се приложи и дава отговори на въпросите относно типа личност и подходящи професии, в които всеки ще се чувства добре. Използват се и методи, които помагат и насочват детето и обучават родителите как да го подкрепят, без да оказват натиск, изхождайки от собствените си разбирания и нужди.

Цената на услугата е около 50 лв. на сесия, като тя продължава от 1 до 1,5 часа. Дават се и задачи за самостоятелна работа в къщи и така детето и родителите вникват в идеята, че това е процес, а не рецепта или опакована стока в магазина, която вземат и ползват.

Подробности за кариерното консултиране за родители и ученици може да намерите тук.

Във видеото ще чуете Надежда Ангелова, която обяснява по каква система са обучени кариерните консултанти, които ще ориентират учениците в избор на професия.

Статията е публикувана във в. „Преса“ на 23 май т.г.

Свързани публикации