Кажи ми хобито си: Марина Михайлова

Марина Михайлова отговаря за маркетинг в Хил Клиник, а хобито й е скалното катерене. Инструктор е в клуб „Млад дихател“, който тази година празнува 10-годишен юбилей.

Срещнахме се по повод участието й в конкурса на JobTiger.tv „Кажи ми хобито си“. От видеото ще научите повече за разликите между скално катерене и спортно катерене, както и между катеренето и алпинизма.

Краката или ръцете са по-важни при катеренето? Има ли значение ли е колко килограма тежиш? Какво ти е необходимо, за да започнеш за катериш? Къде в България са най-добрите скали за катерене? А в Европа? Защо програмистите и дизайнерите най-често идват на курсове за катерене?

„Започнах случайно на стената на Софийския университет и не бях наясно какво правя там, но хората, с които се запознах там, ме заплениха с любовта към планината и към скалите“.

„Едно от най-хубавите неща в катеренето е хората, с които го споделяш. Всеки иска да стигне до върха, но пътят е по-важен – с кого до изминаваш, с кого го споделяш. Ако се качиш сам горе и няма с кого да споделиш емоцията просто не е същото. Затова за мен хората са най-важни“.

„Важна е мотивацията – ако искаш да го правиш тялото ще се нагоди. По-важно е това, което е в главата – да не се огъваш, да си отговорен. Всеки го е страх, но е важно другото – да вдъхваш кураж на себе си и партньора си“.

„Когато се върнеш от планината нещата в града се случват по-лесно – когато видиш от разстояние всички малки дребни проблемчета, които ти изяждат ежедневието и мислиш, че са непреодолимо огромни, се справяш много по-лесно и спокойно“.

 

Публикации от серията