Китай се нуждае от 500 000 пилоти

Дирекцията на китайската гражданска авиация съобщава, че страната ще се нуждае от половин милион пилоти до 2035 г. Информацията е цитирана от Business Insider.

В момента броят на китайските пилоти е само няколко хиляди. Резкият скок в търсенето е предизвикан от новите законови регулации, които предвиждат от 2015 г. да отпадне издаването на разрешително за частни полети с таван на полета до 1000 метра височина, което досега трябваше да бъде разписвано от военните. Нововъведението не засяга търговските авиолинии, но вече над 200 фирми са подали кандидатури за авиационен лиценз. Това са предимно структури, които ще обслужват богати бизнесмени и техните частни самолети.

Тенденцията все повече частни самолети да кръстосват небето над Китай ще продължи стабилния си възход и в следващите години. От една страна, достатъчно жители на страната имат финансовата възможност за собствен самолет, а от друга, предвижда се след 2020 г. таванът за свободни частни полети да се качи до 3000 метра.

Проблемът обаче е сериозен, тъй като в Китай има твърде малко курсове за пилоти. Собствената програма на гражданската авиация обучава около 100 нови пилота годишно. Съществуват и 12 други училища за летци, но те са препълнени отсега. Кандидатите за пилотски лиценз плащат по над 80 хиляди долара за обучението, но са уверени, че когато си намерят работа по специалността, лесно и бързо ще си върнат вложените суми. Много фирми изпращат служителите си за курсове в чужбина, а най-големият самолетопроизводител в страната Aviation Industry Corporation of China е инвестирал в училище за пилоти в Южна Африка.

Свързани публикации