Книгите – необятен свят за малки и големи

Книгата, онзи малък по размери предмет, наситен с толкова емоции, събрал безброй животи и преплел безброй съдби… Кой би могъл да се откаже от безценната емоция да разгърне страниците и да бъде погълнат от магията?!

Магията на четенето е неповторима и необозрима. Тези, които са се докоснали до нея, тези, които са я преживели, никога не могат да се откажат от това безценно удоволствие. Но представете си какво би било, ако можехте да помогнете на поне още един човек да „открие“ книгите, да се влюби в тях, да ги остави да променят живота му!

Нашата инициатива „Книгата, която ме вдъхновява“ ви дава точно тази възможност. Сега можете да споделите с цяла България  книгите, които обичате, които са ви вдъхновили и са оставили трайна следа в съзнанието ви. Конкурсът стартира в началото на месеца и вече има близо 140 вдъхновяващи заглавия. Всяка седмица може да гласувате за тях и да определите Топ 30 на най-вдъхновяващите книги.

Но освен от пораснали, книгите са обичани и от най-малките малчугани. Точно за тях, Столична Библиотека и българският детски портал Az-deteto.bg организират „Забавното лятно четене“. Инициативата се провежда в рамките на летните месеци от юни до септември и обхваща цялата страна. Целта, която си поставя кампанията е, да заинтригува малките читатели и да ги насърчи сами да търсят книги и да четат през лятото! За улеснение децата получават списъци със задължителната литература за ученици от 1-ви до 7-ми клас, както и допълнително препоръчани от организаторите книги.

В специално създаден електронен дневник всяко дете вписва прочетените книги и отговаря на въпроси относно съдържанието на книгата. Чрез онлайн читателския дневник през септември ще се определи най-четящият град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената детска книга за лято 2014. Най-четящи градове за 2011 г. и за 2012 г. са съответно София и Русе, като вторият град спечели отново и през 2013 г.

Публикации от серията