Комуникацията с потенциалните служители започва още преди „Национални дни на кариерата“

Комуникацията с потенциалните служители започва още преди „Национални дни на кариерата“

Вашата компания вече се е записала за най-мащабния кариерен форум „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2019. Работата Ви за привличане на правилните кандидати тепърва започва. От тук нататък всичко, което споделяте в социалните медии е от изключително значение. За никого не е тайна, че посетителите на Национални дни на кариерата преглеждат потенциалните си работодатели, за да си изградят мнение и изберат тези, които са най-близо до тяхното мислене и ценности.

Сред най-новите предизвикателства пред мениджмънта, специалистите в областта на управлението на човешките ресурси и маркетинг специалистите във фирмите е изграждането и налагането на силна работодателска марка. Смятаме, че изобщо не е необходимо да Ви убеждаваме за значението, което имат социалните мрежи и съответно необходимостта им при комуникирането на дадена работодателската марка и налагането й сред текущите и потенциалните служители на фирмата. Все повече в последните години става ясно, че взаимовръзката между процеса на изграждане на работодателската марка, съответно нейното значение за привличането и задържането на таланти в компанията е много обширен и в същото време важен за постигането на бизнес целите на фирмите. Не е тайна, че комуникирането на послания сред младата аудитория е най-активно в социалните мрежи – т.е. използването на социалните медии вече не само е част от изграждането на работодателската марка, но и е главен инструмент за акцентиране на послания и привличане и задържане на таланти. Особено като се има предвид, че за тази възрастова група това са основните канали, които използват, за да потърсят информация за фирмата, нейните послания и не на последно място нейната работодателска марка, за да решат дали да пуснат своята кандидатура.

Комуникацията свързана с форума също стъпва на тези основни моменти. За вас като работодатели също е важно, тези нови посланици на мнение да добият правилната представа за вашата компания, както и да останат с добри впечатления за вас.

Ето нашите предложения за ефективно управление на социалните медии преди и по време на Национални дни на кариерата:

LinkedIn: Не пълнете своите профили само с разписване на вакантните си позиции
LinkedIn е социалната мрежа за бизнес комуникации. Това е основната причина съдържанието в профилите на компаниите да е тясно обвързано с корпоративната политика. Напълно поддържаме това разбиране и Ви съветваме да не тръгвате в друга посока. И все пак, дори в тази типично бизнес мрежа има много възможности за разчупване на съдържанието.  Знаем, че компаниите използват социалната мрежа, за да покажат много от обявите си за работа. Тази стратегия Ви върши работа за привличане на кандидатите и да ви даде възможност да експериментирате с публиката, която чете вашето съдържание. И все пак, не забравяйте, че университетите съветват своите възпитаници да изградят своите LinkedIn  профили още докато са в университета и да използват мрежата, за да се ориентират на пазара на труда. Смятаме, че бихте се отличили, ако използвате мрежата, за да им разкажете и за интересни фирмени традиции, както и да се похвалите за оригинални практики, които смятате, че биха привлекли вниманието на младите специалисти. Не забравяйте, че интересните визуализации понякога вършат чудеса. И не на последно място – преди събитието поканете своята аудитория да се запознаете лично в неформалната обстановка на кариерния форум.

Facebook: Разкажете им за Вас, като реални хора, като всеки един от младите специалисти
Напълно сме убедени, че и вашите компании имат изграден профил в социалната мрежа. Все повече компании използват социалната мрежа за работа. И, ако трябва да сме честни – стратегията работи. И все пак, не забравяйте, че Facebook е социална мрежа за развлечение. Знаем, че използвате социалната мрежа, за да стигнете до тези млади специалисти, които все още не са се запознали с дебрите на по-бизнес насочените социални мрежи. Нашето предложение за вас е да позволите на своите служители да разкажат за работата, реални работни случки, забавни моменти, но изградете предварително стратегия за споделяне, за да не се получи обратния ефект и да пострадате от споделяне на неправилна информация, послания и за създадете грешно впечатление в младите специалисти. Още повече, че има неща, които не може да излязат извън конферентните зали и стените на фирмата. Знаем, че вашите специалисти по човешки ресурси и маркетинг имат правилните стратегии и инструменти за да следят поведението на служителите в социалните мрежи, така че оставяме на вас да решите до колко и как може да използвате служителите си, като посланици на бранда. Но сме убедени, че младите специалисти ще оценят възможността да ви опознаят преди срещата по време на форума.

Instagram: Свалете информацията на разбираемо ниво

Instagram профилите на компаниите много често дублират съдържанието, което компанията споделя във Facebook профила. До някъде за това спомага и интеграцията на социалната мрежа с Facebook и Twitter, което с един бутон пести време за постване.  Но, като отделна социална мрежа дава възможност за допълнително различно съдържание, което да ви помогне още повече да достигнете до младите хора. В момента Instagram се налага все повече сред аудиторията от млади хора – с други думи, точно тези млади специалисти, с които най-вероятно ще се срещнете на Национални дни на кариерата. Нашият съвет е да не спирате синергията на профилите си, но и да отделите малко време, за да допълните съдържанието в социалната мрежа. Тя е идеална, за да свалите историите, които разказвате за вас на по-разбираемо ниво, да споделяте снимки от ежедневието на служителите си и дори снимка от обяда или онзи така весел тиймбилдинг.

Twitter: Информирайте аудиторията си за ежедневни новини и водете дискусии

Както вече споменахме интерграцията на различните социални мрежи ви дава възможност да споделяте еднообразно съдържание и да си пестите време. За да проработи тази социална мрежа за Вас, трябва да имате разработен профил и достатъчно последователи. Тогава съдържанието, което публикувате в социалната мрежа би получавало много ретуити. Каквато и стратегия да имате за социалната мрежа, не забравяйте, че Twitter е различна социална мрежа от Фейсбук, където масово хората прекарват по-дълго време. Основна черта на Twitter постовете е, че те се затрупват с нови Twitter постове, т.е. реално даден „туит“ може да не достигне до всичките ви последователи. И все пак, не се отказвайте от акаунта си. Използвайте го, за да водите дискусии с потенциалните си служители. Стартирайте дискусия за участието си в Национални дни на кариерата. Оставете бъдещите посетители на форума да задават въпроси и да говорят помежду си. И все пак насочвайте дискусията в посоката, която искате. Отговорете на въпросите на младите специалисти и не забравяйте да ги поканите да се срещнат с вас по време на форума.

Която и социална мрежа да използвате, не забравяйте, че  всяка информация, която споделяте носи послания и информация за вас, така че използвайте социалните мрежи умно и изградете правилната политика за споделяне преди да се нагърбите с тази задача. Ще се видим на Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот!

Организатор на форума е JobTiger – единствената компания в България за комплексни HR услуги, а генерален спонсор е Нестле България – най-голямата компания за храни и напитки в света с дългогодишна история и традиции е вече 25 години на българския пазар.

 

Свързани публикации