Лейбъристите обещават мерки срещу наплива на евтина работна ръка от България и Румъния

Забрана на „мобилните къщи” и строго спазване на минималната надница – това са две от политиките, които лейбъристите във Великобритания обещаха да преследват ревностно, пише вестник Гардиън. Опозиционната партия се надява по този начин да се справи с очаквания наплив от българи и румънци след премахването на ограниченията на местния трудов пазар от 2014г.

Нискоквалифицираните работници от други държави често живеят във Великобритания във фургони или обори и получават минимални или под минималните възнаграждения. Това, според лейбъристите, подрива пазара на труда и лишава от работни места много местни хора, а освен това демонстрира нехуманно отношение към имигрантите.

Именно възможността за нискоквалифицирана работа би привлякла повечето българи и румънци от другата година, смятат партийните дейци на Острова. „Трябва да има справедливо заплащане, така че местните работници да не са ощетени. Същевременно не бива да се позволява на работодателите да използват миграцията по неправилен начин”, допълват източници от лейбъристката партия.

Свързани публикации