Маджиде Ахмедова: Металургията плаши младите специалисти

Знаете ли кой произвежда фолиото, в което са обвити шоколадите? Фирмата е „Алкомет“, намира се в Шумен и държи 18% от производството на фолио в Европа.

Маджиде Ахмедова е финансист преди да открие HR професията. За нея мениджърът човешки ресурси трябва да действа и да мисли като такъв, трябва да умее да привлича не само хората в собствения си екип, защото „те сами и най-хубавите стандарти да познават не могат нито да ги внедрят, нито да накарат другите да ги харесват, трябва да има взаимодействие и екипна работа“. 

„За последните осем години ние (HR специалистите) се научихме да бъдем партньор, помощник, съветник в трудните моменти, клапа, която да отпуска натрупаната пара и стигнахме до там, че от няколко години говорим с колегите, че човешките ресурси в тази фирма тази година си поставят тези и тези цели, те да бъдат възприемани с желание и да работим всички за тях“.

В компанията работят около 800 души, повечето от тях с инженерно-технически профил. „В цветната металургия ключовите специалисти са инженерите – те трябва да познават химичните свойства на метала и сплавите, физико-техническите му качества, както и съоръженията и технологиите. Трябва да следят новостите на пазара, защото този сектор е много динамичен, това е бързоразвиваща се технология и степента на автоматизация е висока“.

Затова дълго търсят специалисти с добра академична подготовка, които през следващите години да получат и практическа подготовка в компанията. „За съжаление металургията плаши младите специалисти, които предпочитат след като завършат да продават кредитни карти, банкови услуги и резервни части. Ние, както и колегите от сектора, решихме сами да си отглеждаме кадри и да развиваме техните способности„.

Свързани публикации