Мария Славова: Достатъчно е, ако запаля повече хора за доброволчеството

Мария Славова, инженер-еколог и създател на Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ в Казанлък, стана един от първите финалисти в инициативата „Човекът, който ме вдъхновява“. Заедно с Габриела и Георги, също доброволци, спряха за кратко в София на връщане от младежки обмен в Словения.

От разговора ни ще научите къде Мария работи като еколог и как съчетава тази дейност с работата по проекти за младежко доброволчество, кой е любимият й проект и какви впечатления носи от In Nature Youth Exchange в Словения.

А какво й донесе номинацията в „Човекът, който ме вдъхновява?“

„Казах си – толкова известни хора има, точно аз ли ще спечеля? Но ето, факт. Може би се дължи на това, че повече хора са съпричастни към доброволчеството и може би съм ги запалила, което за мен е достатъчно. Иска ми се да има все повече хора, които вдъхновяват, независимо дали са известни или не. Искам и повече хора да се запалят по доброволчеството, защото то е много развито в чужбина, но в България не чак толкова. Иска ми се и повече хора да дадат добър пример.“

Габриела Иванова: “Все още уча в гимназия в Казанлък и разбрах за сдружението преди година, когато участвах в младежки лагер, организиран от тях на Паниците. Запознах се и с Мария и научих повече за доброволчеството като цяло. Мисля, че тя заслужаваше да се класира, тъй като е човек за пример, върши много неща едновременно и ги върши с желание, без да се оплаква, съчетавайки работата си и работата в организацията“.

Георги Стоянов, първокурсник по психология в СУ и доброволец в почистването на язовир Копринка: „Човек винаги е бил част от околната среда и не може да бъде хармонична личност, ако не отдава своето уважение към природата. Важно е хората да ценят, че могат да помогнат на другия и невинаги да се търси полза, защото това е много характерно за нашето общество – да не се търси работа без награждаване. Мисля, че Мария е много добър пример, защото в тази обстановка успява да се занимава с доброволчество и успява да го разпространява, още повече, че ако не беше това сдружение в района на Казанлък не биха имали понятие от доброволчество“.

Публикации от серията