Мартин Петров за „Бушидо – пътят на лидера“

Bushido

1. Кое е това, което искаш да дадеш на хората, от което те ще имат нужда.

Това, което съм подготвил са много ефективни и работещи инструменти за вдъхновяващо лидерство в контекста на съвременния свят. Тук бих искал да споделя трите най – важни от тях:  

  • Умения за дълбоко разбиране на нуждите на хората и влиянието на средата върху техните мотиватори за успех. 
  • Умения за ефективно сработване на екип съставен от хора от различни поколения от Милениали до Евъргрийни. 
  • Умения за навигиране на промяната в организацията, бъдейки двигател на промените и съобразявайки ги с бъдещите нужди на хората, вместо последовател съобразявайки се с конкуренцията.  

 2. Защо точно темата лидерство? 

През последните 10 години, работя отдадено за реализирането на моята мисия и призвание, а именно да подкрепям хора и организации по техният път към успеха. За да реализирам призванието си успешно, работейки, като обучител и коуч, осъзнах, че най – силното въздействие върху промяната се случва, тогава, когато се инвестира в развитието на лидерски умения в хората. 

Това е и причината да разработя свое собствено – авторско обучение – „Бушидо – пътят на лидера“, което цели да помогне на вече реализирани лидери, да преоткрият своя собствен потенциал и да достигнат до още по – високо ниво на влияние сред техните последователи. Но също така и посредством това влияние да провокират промяна към по – устойчиви резултати, както за техните последователи, така и за техните организации, но и съобразявайки се с въздействието си върху планетата. 

3. От кога работиш върху темата за лидерството?  

Конкретно обучението „Бушидо – пътят на Лидера“ е в процес на разработване от вече 7 години, като през тези 7 години изследвах лидерските умения с клиентите, с които имах възможност да работя, като някой от тях са световни гиганти, като 34 от моите клиенти са в листата на Fortune 500, 10 са в топ 100 и 2ма от моите клиенти са в топ 10 на Fortune листа. 
Освен изследването на лидерството в съвременния свят, посредством работата си с клиенти, задълбочено изследвах древната източна култура и по – конкретно Китай и Япония. Причината източната култура да ме привлича е много простичка, това което виждаме днес най – често в книги, филми, обучения е американският подход, който най – кратко бих описал по следният начин:
– Няколко простички идеи разтегната, описани и обяснени по много дълъг и понякога объркващ начин, с една едничка цел – продажба. Много често можем да го видим в книги от американски автори за личностно развитие, много думи, сложни обяснения звучащи елементарно, целящи да ни покажат, колко малко знаем, и как имаме нужда от това и още знание, до което все още нямаме достъп.  

Източната култура има доста по – различен подход, ако вземем за пример една от най – великите книги писани някога по темата за стратегическо мислене – „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ, ще видим, че цялата книжка според зависи от изданието е между 50 и 150 странички джобен формат. В тази книга обаче има събрана толкова много мъдрост и знание, че и до днес (вече 2500 години) я използваме за да се учим, как да създаваме работещи стратегии и много често се използва в процеса на изучаване на Стратегически Маркетинг/Мениджмънт в много световни университети.

Ако пък погледнем в Япония, самураите са имали 7 простички принципа, наречени „Бушидо“, които морално са водели тези войни и са живели и умирали с тези 7 принципа.
Това е и причината да съм така силно привлечен от именно източната култура и разбиране за лидерството. 

4. Всичко това звучи, много интересно, но как тези принципи от преди хиляди години, биха помогнали на един лидер или мениджър във века на знанието и информацията да бъде по – вдъхновяващ и успешен лидер? 

Това е много важен и интересен въпрос. 
Обучението „Бушидо – пътят на лидера“ не е просто обучение, а е всъщност преживяване. То е едно пътуване към себе си, към същността си, към преоткриването на двигателите на нашето поведение. Дизайна на обучението е създаден по начин, по който всеки да вземе, това от което има нужда, а не да наливам знания в чаша.  

Да ще има знания и теория, която ще споделя, да ще споделя принципите на Бушидо, но всъщност ценното ще бъде именно преживяването на тези принципи по време на обучението. Крайната цел обаче, не е просто да научим дадена теория, а да повишим осъзнатостта си, за това как влияем на хората, как да създадем среда, в която да култивираме тяхната вътрешна промяна и в последствие и промяната на организацията. 

Как това помогне на вече опитните лидери да бъдат още по – вдъхновяващи и успешни? 

Преоткривайки и опознавайки по – добре себе си, те ще разбират много по – добре и своите служители и колеги.  

Участниците ще овладеят „Тихото лидерство“, което аз въвеждам, като концепция. Тихото лидерство е всъщност един много ефикасен инструмент, които следва простички стъпки, а ефекта от тяхното приложение се усеща мигновено в екипа и организацията и оставя трайна следа у всеки, които го е почувствал, но повече за този инструмент, ще научите, по време на обучението. 

Третият начин, е като помогна на участниците да открият и да опознаят еволюционното ниво на тяхното лидерско съзнание, което ще им помогне да разбират много по – добре нуждите и предизвикателствата пред всеки от техните последователи и/или служители, както и всеки ще има възможност да разработи собствена стратегия за преодоляване на тези предизвикателства.  

Заедно ще преодолеем 4те парадигми на съвременното лидерство, които често биват пагубни за много организации и лично съм виждал, до колко големи загуби и пропуснати ползи водят именно тези парадигми, ако не бъдат разрушени на всички нива в организацията. 

И не на последно място ще рефлектираме върху 4те интелигентности на всеки един от участниците, които трябва да работят в синхрон, за да може един лидер, на първо място да е пълноценен човек, а след това да води другите към тяхната пълноценност. Много често днес виждаме хора на високи позиции, които в следствие на стреса са развили здравословни проблеми. Много често виждаме, как работата под стрес пречи на управлението на емоциите и води до липса на фокус, което от своя страна ни създава бариери и ограничаващи убеждения. И може би най – важното от 4те, а именно призванието, нашата същност, която много често забравяме и игнорираме, действайки в асинхрон с нея. Ще работим върху интегритета и съвместната работа на тези 4ри интелигентности, като ще усвоим инструменти и техники за едновременното развитие и на 4те.  

5. Става все по – интересно и любопитно, тук може би е време да попитам, кога ще се проведе това обучение и къде хората могат да научат повече за него и да се регистрират за участие?

Първото обучение ще се проведе от 1 до 3 ноември, а пълната информация за обучението могат да намерят на следната уеб страница: https://event.gg/12727/ 

Аз работя с малки и ефективни групи до 20 човека, като до момента вече има 12 заявили участие, а и остава съвсем малко време до обучението. Като за читателите и последователите на JobTiger имам специален подарък, код за 20% отстъпка – Tigers20 който могат да приложат за всеки тип билет.  

 

Martin_Petrov Мартин Петров е треньор с над 10 години опит, мотивационен лектор с 4 години опит и сертифициран коуч от Румънската Национална Трейнинг Агенция с 6 години опит. Той е работил с 36 от Fortune 500 компаниите, 7 от които от Fortune 100, като Microsoft, Apple, Philips и др.

Натрупал е опита си в 12 държави от Европа и Азия и има зад гърба си успешно разработени и проведени повече от 3200 обучения и семинари за 16 000+ човека с повече от 20 000 часа в трейнинг залата, подплатени с опит, както като консултант, така и като практик в бизнеса, заемал позиции, като Training and Quality Manager и Head of Learning and Development.

Свързани публикации