Мат Чандлър, Нестле: Първото впечатление на интервю за работа наистина е важно

Мат Чандлър е финансов директор в „Нестле“ България. В лекцията си в Стопанския факултет на Софийския университет по повод Националните дни на кариерата 2012 той разказа за опита с наемане на служители в екипа си и даде конкретни примери за добро представяне и не толкова адекватни въпроси и реакции при интервю за работа. „Тъжно, но истина – първото впечатление при интервю за работа наистина е важно“, обобщава Мат Чандлър и посочва, че още от отговора на първия въпрос „Разкажете ми за себе си“ разбира дали кандидатът е подходящ за позицията.

Ето някои от съветите му към наскоро завършили студенти, които ще кандидатстват за работа:

– Бъдете реалисти. Не може да очаквате да заемете ръководна позиция веднага след университета.

– Отделете време, за да разберете с какво наистина искате да се занимавате. Не е добре да учите финанси и на интервю да кажете, че искате да работите в маркетинг сферата. Не е фатално да кажете, че не знаете какво искате да правите. Опитайте различни позиции, за да разберете къде ви е мястото.

– Първите впечатления са много важни. Трябва да знаете с кого говорите по време на интервюто и какво очаква човекът срещу вас. Съсредоточете се върху важните неща – важен е не само предишният професионален опит, но и умението да общувате.

– Прицелете се в звездите, но опитвайте да ги достигнете последователно и по подходящ начин.

Превод от английски език: Мария Пламенова

Публикации от серията