Международен семинар от серията ALIVE Education се проведе в София

На 4 април 2015 г. в София се проведе международен семинар за отключване и разгръщане на човешкия потенциал, посветен на ускореното учене, приложенията на сугестопедията и резервопедията. Семинарът е част от поредицата международни обучителни събития ALIVE education, организирани от Фондация „Темпо“ и Фондация „Игровизация“ в партньорство с Международния център за ускорено учене (ICAL), базиран в САЩ.

Събитието беше официално открито от Милена Ленева, председател на Фондация „Темпо“, която отбеляза, че една от целите на мащабния проект е да популяризира ускореното учене със сугестопедичен подход и да направи този метод достъпен за повече хора в България, където всъщност се заражда и развива сугестопедията на д-р Лозанов.

Акцентът на деня беше представянето на метода на ускореното учене със сугестопедичен подход от основателите на ICAL – Филип Касоне и Либиан Лабиоса. Двамата обучители не скриха вълнението си да провеждат обучителни курсове именно в България, където е създадена сугестопедията и където неведнъж са се срещали и учили от самия д-р Лозанов. Те отбелязаха също, че ICAL е единственият световен център за ускорено учене, признат от д-р Лозанов.

В хода на деня паралелно се провеждаха няколко тематични демонстрационни работилници: „Игровизация на обучението по история и цивилизация“ – Теодор Василев; „Самооценката на учениците и ускорено учене“ – Владимир Цветков; „Учене за всеки в класната стая (интегриране на деца със СОП)“ – Станимира Христова; „Задачи от реалността – проектно базирано обучение“ – Стефан Рашков.

Събитията от серията ALIVE education продължават с провеждането на специализиран курс за учители и преподаватели, както и курс за дизайнери на обучителни програми. Организаторите на събитието заявиха, че провеждането на подобен тип специализирани  събития в сферата на образованието е само началото на цялостна промяна в системата на образованието чрез възприемане на ученето като обогатяващ и основополагащ за развитието на успешни личности процес.

Повече информация за събитията на: http://alive.education/

Публикации от серията