„Младежта в движение“ в България – на Национални дни на кариерата 2013

Инициативата на Европейския съюз „Младежта в движение“ ще бъде представена на 12 и 13 март в София по време на организираните от JobTiger „Национални дни на кариерата 2013“ в София.

В зала 8 на НДК, младите хора ще могат да черпят вдъхновение и информация за своята образователна и професионална мобилност. Те ще могат да се срещнат и чуят историите на други млади хора, които вече са се възползвали от възможностите за мобилност в чужбина, предоставяни от Европейския съюз.

В рамките на форума младежите ще могат да разговарят и получат експертен съвет за кандидатстване по европейски образователни програми („Младежта в действие” и Програма „Учене през целия живот“) и за ползите от използването на европейските инструменти за мобилност като Европас, Еврогайдънс, Евродеск. Информацията ще бъде предоставена от експертите от Националния център за европейски младежки програми и инициативи (НЦЕМПИ, http://www.youthbg.info/) и Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР, www.hrdc.bg).

Посланикът на „Младежта в движение“ за България, Калин Вельов, ще изпълни някои от своите песни и ще проведе „Клас по свирене на барабани в кръг“, на който ще демонстрира афро и латино техники. В рамките на форума, посланикът на мобилността ще говори и за преживяванията си в чужбина. „През 1998 г. бях приет да следвам в отдела по латино музика в Ротердамската консерватория в Холандия. Тези 5 години, през които живях, следвах и работих в Холандия, бяха най-удивителните в моя живот. Този период ми донесе безценен опит! Той промени начина ми на мислене, промени начина, по който подхождах към почти всичко в живота! Срещнах толкова много хора, които ми помогнаха да „възродя“ професионалния си живот. И не само това – сега вече гледам на живота от друга гледна точка и винаги ще бъде така!“, заяви Калин Вельов за своята мотивация.

Кампанията „Младежта в движение“ ще се проведе в рамките на „Национални дни на кариерата 2013“. Това е най-големият форум за студентски стаж и кариера, който се провежда на национално ниво. През годините „Национални дни на кариерата” са  посетени от близо 155 000 посетители. Форумът се провежда в основните университетски центрове в България от 2002 г. насам. С разнообразната си програма от презентации и ежедневни забавления, „Младежта в движение“ ще се представят за първа година в България. Ще има много възможности за присъстващите да контактуват с хора, които вече са се възползвали от финансирането от страна на ЕС за следване или работа в чужбина.

Началото на кампанията „Младежта в движение“ беше поставено от Европейската комисия в края на 2010 г. През това време тя успешно премина през повече от 20 държави-членки на ЕС.

За повече информация относно „Младежта в движение“: http:/europa.eu/youthonthemove 

Публикации от серията