Младите не желаят да работят в корпорации

Младите не желаят да работят в корпорации

Наемането на млади служители е на мода, особено в технологичния бранш, където т.нар. digital natives – хората, които не си спомнят времето преди да има лаптопи, смартфони и социални мрежи – са ценени заради различния им начин на мислене, подпомагащ иновациите и създаването на подходящи приложения и съдържание. Съдържание от младите за младите, защото освен предпочитани служители (а вече и най-голяма група сред заетите в САЩ), тази демографска група представлява и основната клиентска база на много от компаниите в сектора.

Младите са по-умни

Немалко си спомнят как основателят на Facebook Марк Зукърбърг каза от сцената на голяма конференция през 2007 г., че „младите са просто по-умни“. Тогава той беше на 22. Преди година и половина на Facebook им се наложи да сключат извънсъдебно споразумение, че са написали в обява за работа „предпочита се випуск 2007 или 2008“. От подобни съображения компаниите в САЩ вече избягват да търсят официално „току-що завършили студенти“, макар да се надяват да привличат точно такива. Apple, Dropbox и ElectronicArts са само част от познатите имена, които са публикували обяви за свободни позиции, в които черно на бяло е посочено изискване кандидатите да са директно от университетската скамейка. В САЩ обаче съществува федерален закон, който предпазва от дискриминация при наемане хората над 40 г. Затова обикновено вече се търсят “digital natives”, макар напоследък да се оформя публична дискусия за дискриминационната същност и на този термин.

Размерът има значение

Всичко това обаче няма особено значение, тъй като ново проучване на Accenture показва, че улисани в дребните детайли, изглежда повечето играчи на пазара пропускат голямата картинка. А тя е шокираща – представителите на поколението „Y“ и най-вече в частност сега завършващите висши училища НЕ ЖЕЛАЯТ да работят за корпорации. Едва 15% от випуск 2015 на американските колежи твърдо стоят на позицията, че биха работили за голяма компания. Може би си помислихте, че те искат да развиват свой бизнес? Съвсем не, ентусиастите там са още по-малко – 10%. Горе-долу толкова биха работили и в държавната администрация. Най-сериозни всъщност са предпочитанията към средните по размер фирми, посочени от 35 на сто от анкетираните.

Удоволствието преди заплатата

Не размерът обаче е най-важният фактор, посочва анкетата на Accenture. Изводите показват, че младите търсят на първо място забавлението в работата си. 60% от дипломиращите се тази година, както и 69% от завършилите висше образование през 2014 и 2013 г. твърдят, че по-скоро биха избрали работодател с „положителна социална атмосфера“, отколкото с високо заплащане. А това, което търсят най-много на работното си място, са интересната работа (39%), гъвкавото работно време (37%) и възможността за израстване (34%). CNN правят кратко обобщение на резултатите:

Как да привлечем „digital natives”

На първо място – предложете им интересен и предизвикателен проект. Около половината от завършилите през 2013 и 2014 г. смятат, че заеманата от тях длъжност в момента е под нивото им и дори не изисква висше образование. Също така за да привлечем като служители „децата на хилядолетието“ най-важното е да ги таргетираме там, където те живеят, казват от Accenture. А те живеят в своя смартфон. 64% от приключващите с колежа или университета през тази година са ползвали или ще ползват мобилно приложение в търсенето на работа. В тази връзка, пробвахте ли вече мобилното приложение на JobTiger с разнообразни възможности за търсене на работа и директно кандидатстване от телефона?

Каква е ситуацията в България

В България ситуацията не е драстично по-различна, като младите хора в ИТ бранша при сравнително изравнено високо за българския стандарт заплащане, започват да имат други приоритети при избирането на работно място. Подобни демографски данни за ситуацията в българския бизнес можете да намерите и то в много по-дълбоки разбивки и подробности от ежегодното проучване на специализираната фирма за HR одит Audit Advice Associates (ААА). Техният детайлен анализ е част от провеждащия се вече за четвърта година конкурс ТОП ИКТ Работодател и е достъпен за всички участници.

Свързани публикации