Mr Negotiator за четирите типа преговарящи

Mеждународният лектор и автор на бестселъри в областта на преговорите – Саймън Хезълдейн, ще бъде лектор на второто издание на семинар „Mr. Negotiator“. Събитието ще се проведе на 30 септември в ИЕЦ, София и ще отговори на един от най-важните въпроси в областта на преговорите: “Каква е разликата между продажбите и преговорите и как разбирайки я, вашият бизнес ще бъде по-печеливш”.

Саймън Хезелдейн

Ето какво казва той относно петте типа преговарящи:

Науката ни показва, че личностите на хората са зависими едновременно от  генетичните фактори и заобикалящата среда. Взаимодействието между процесите, които протичат в нашия мозък и това кои области предпочитаме да използваме определя нашата личност и поведение. Въпреки че всеки е уникален и различен, има 4 основни типа личности, с които се сблъскваме: 

  • експресивният преговарящ, който взима бързи решения, често и по интуиция, и който обича нови идеи и концепции;
  • стабилният преговарящ, който не обича конфликтите, интересува се от добрите отношения и взима бавно решения, тъй като предпочита нещата да останат стабилни;
  • водещият преговарящ, който взима бързи решения и иска постигане на резултати;
  • аналитичният преговарящ, който взима много внимателни решения и обича първо да събере много данни и информация;

Как функционира мозъкът на клиента при преговаряне?

– Двете най-мощни мотивиращи сили в човешкия мозък са желанието да се стои далеч от болка (или дискомфорт) и желанието да се премине към удоволствие и комфорт. По време на преговори, тези две сили се активират в по-примитивните, подсъзнателни части на мозъка.

Каква е истинската причина да се отхвърлят предложения по време на преговори?

– Най-голямата причина е, че хората не успяват да съберат достатъчно информация за това какво е важно за другата страна. Твърде много преговарящи се фокусират прекалено върху това, което те искат. Ако се фокусирате върху това, което другата страна иска, ще получите много по-лесно това, което вие искате.

Повече информация за Саймън и програмата на неговия семинар в София, можете да намерите на:http://mr-negotiator.com/

Свързани публикации