Над 600 участника и световни лектори на конференция в София

9 април 2015 Спонсорирана публикация

Над 600 разработчици, тестери, предприемачи и мобилни ентусиасти участваха в конференцията за мобилни технологии и програмиране за мобилни устройства MobCon България 2015. Това е със 150 човека повече от миналогодишното издание, съобщи Николай Любчев, „Директор събитие“ за MobCon България. Събитието се проведе на 5 април 2015 г. в „Интер Експо Център“ в София.

По време на събитието се проведоха 20 лекции в 4 паралелни потока. Сред най-интересните лектори бяха Тим Месершмидт от PayPal, който говори за замяна на паролите, каквито ги познаваме в момента, с биометрични данни; Антон Гаврилов от Flyver, който показа как ще се използват дроните в близкото бъдеще; Жени Кючукова и Диляна Тоцева от MentorMate изправиха едно срещу друго ръчното и автоматичното тестване за мобилни устройства; Алберто Лопез от Braintree разказа за последните тенденции в разплащанията чрез мобилни устройства; Каспър Пил Торньо, основател на Swipes, показа как да се повиши интересът към едно приложение чрез медиите и стратегически партньорства; Парис Чайлдрес от Google обърна внимание на последните тенденции в монетаризирането и рекламирането на мобилни приложения.

На конференцията се проведе състезание MobDemo за най-добър прототип на мобилно приложение. Осемте финалиста имаха по 5 минути, за да презентират пред публиката своите идеи. Първите три места, които спечелиха награди на стойност 20 000 лв., се определиха чрез гласуване, в което можеше да се включат всички хора от публиката, чрез мобилно приложение, специално създадено за целите на конференцията. На трето място се класира приложението „iSЕЕ“, което асистира на слепи хора, като разпознава обекти в реално време и след това ги съобщава на потребителя. На второ място се класира „Reloyalty”, приложение, което дава възможност да печелиш „Bitcoin”, като посещаваш любимите си места за забавление. Първо място отиде при „Intugame VR”, което прави възможна играта на компютърни игри във виртуална реалност.

Една от новостите в българското издание на MobCon бяха четирите специализирани обучителни сесии, които се проведоха на 4 април, ден преди основното събитие. Продължителността им беше по 4 часа и бяха разпределени в четири тематични групи от по 20 участници: iOS, Android, Mobile Web и UI/UX. На тях посетителите имаха възможност да научат как се пишат приложения за новия Apple Watch и умни дрони, какви са особености на дизайна на приложения за мобилни устройства и употребата на уеб технологии в съвременния мобилен свят. Другият нов момент беше Мобилният хакатон, който се проведе на 28 и 29 март и излъчи един от финалистите на MobDemo.

MobCon България се организира и осъществи с подкрепата на софтуерните компании MentorMate, MobiSystems, SBTech и др.

За MobCon:

MobCon България е част от международен бранд за конференции с мобилна насоченост. Тази година предстоят две издания на конференцията в Минеаполис, САЩ – на 8 април – MobCon Digital Health, и на 17-18 ноември – MobCon U.S. За повече информация http://mobcon.com/.

Публикации от серията