Над половината от всички икономически дейности са с нови осигурителни доходи за 2016 г.

„Синдикати и работодатели постигнаха договаряне в 48 от всичките 85 икономически дейности у нас. При останалите 37 дейности не се постигна съгласие  – или заради това, че няма синдикат, или заради неявяване на една от страните, или заради това, че синдикати и работодатели не са се разбрали помежду си. За тези области, при които не е постигнато разбиране, се предлага административно определяне на минималните осигурителни доходи за 2016 г. 5 са икономическите сектори, в които синдикати и работодатели не са се разбрали и за които ние предложихме МОД. За определянето му взехме предвид размерите на средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за годината. Съобразихме се със средното нарастване на МОД,  за който се бяха договорили в другите сектори – 7.5%, като направихме изключение само за един сектор, при който икономическите показатели бяха отрицателни. Става дума за сектор „Производство на тютюневи изделия“. В него  реално  също ще има увеличение на минималната работна заплата“. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от пресцентъра на МТСП.

С това той предложи административни размери на минималните осигурителни доходи за 37-те от общо 85 икономически дейности в страната, за които синдикати и работодатели не достигнаха до споразумения в процеса на договаряне на праговете. Министърът отново изрази надежда, че през следващата година диалогът между социалните партньори при договаряне на праговете ще обхване резултатно всички области на икономиката, за да не се налага държавата административно да ги определя.

Припомняме, че в рамките на процедурата по договаряне на МОД за 2016 г. социалните партньори  успешно се договориха за 48 от общо 85 икономически дейности. Общият брой на осигурените лица в секторите със сключени споразумения обхваща 1 175 394 осигурени, което е близо 60% от общия брой заети.

Свързани публикации