Надежда Сандолова: Българите не сме наемници, търсим удоволствие от работата

Надежда Сандолова е българският представител в Европейската сметна палата – институцията, която прави одит на финансите на Европейския съюз. Срещата ни е по повод номинацията и класирането й във финала на „Човекът, който ме вдъхновява“ и от разговора ще научите за годините усилена работа в сферата на публичния одит, плановете за развитие след края на мандата и препоръките към младежите и техните бъдещи работодатели.

„Бях от първия състав на Българската сметна палата, която основахме през 1995-та. Имаше изключително висока екипност и мотивация по това време – хората се бяха отдали на идеята да създадат институция, която да бъде коректив“. Началото е трудно, защото няма нито един квалифициран одитор, нито сграда, и никой не знае с какво ще се занимава новата институция. От там до сегашния пост на Надежда Сандолова в Европейската сметна палата, който заема от 2007-ма година, стоят години усилия за налагане на професионални стандарти в публичния одит.

Тя сподели, че много държи на опита и няма нещо, което е научила и не е използвала по-късно в работата. Съветът й към младежите: „Не си губете времето, ако трябва – научете нещо, което въобще не се свързва със сегашното ви виждане за нещата. Един ден може да се окаже решаващо като умение“.

За отношението към работата

„Ние като манталитет не сме научени да бъдем само наемници. Моите деца искат да бъдат одобрени, да имат удоволствие от това, което правят. Парите са нужни, но не са всичко. Работодателите трябва по някакъв начин да стимулират младите с креативност – че започват нещо и то ще доведе до нещо добро – за да се чувстват по-сигурни и по-уверени. При младите трябва да мине през мозъка, но и през сърцето, трябва да го искат. Ако не го искаш – парите не правят нищо.“

Животът след края на мандата в Люксембург?

„Връщам се в България, това е сигурно“. Вариант е да опише в книга наученото за одита или да продължи да се занимава професионално с одит. „Имам и оферта за влизане в политиката. През всички години, през които се борех за по-добра администрация и правилно приложение на политиките, в много моменти съм чувствала омерзение от определени политически личности, но все още обмислям. Обичам предизвикателствата, обичам да започвам отначало, нека да се прибера“.

За нуждата от нови вдъхновители и будители

„Мисля, че много от хората, които напоследък изпълват страниците на нашите медии, трябва да помислят за това, че малко загубихме традиционния си български морал. Моралът е нещо много сериозно, трябва да го възвърнем и да покажем на децата си, че и те трябва да го следват. Малко се позагубихме във всички промени, във всички нови неща и в това да подражаваме повече, отколкото осмисляме. Мисля, че трябва да се хванем за собствения си корен, за това, което знаем като опит и от историята си, за това, което имаме като потенциал като държава, да застанем зад гърба на децата си и те да погледнат към България. Това ми е мечтата.“

 

 

Кой номинира Надежда Сандолова?

Малвина Гълъбова учи „Публична администрация“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и смята да продължи с магистратура в същата специалност.  „Интересуват ме българите в европейските институции – какво точно правят, как ни представят, как ни възприемат представителите на другите страни-членки. Така научих за Надежда Сандолова“.

„Очаквах да видя личност, която, имайки предвид поста в тази престижна институция, гледа отвисоко. Но се оказа съвсем нормален човек, който ме изслушваше с разбиране. Уникален професионалист и страхотен човек“.

„С какво ме вдъхновява? Това е успяла жена, която дава стимул на младите и е истински професионалист. Повлияла ми е само в положителна посока. Държавата ни е такава, че ако искаш да се развиваш трябва да имаш „връзки“, да си обвързан с политици. Тя е човек, който доказва, че не е нужно да бъдеш такъв – просто да бъдеш професионалист, да си разбираш от работата и да се доказваш. Сега още повече съм сигурна, че ако се доказвам, ще успея“.

Публикации от серията