Какво да очакваме на „Национални дни на кариерата“ във В. Търново, Габрово и Свищов през следващата седмица

Какво да очакваме на „Национални дни на кариерата“ във В. Търново, Габрово и Свищов през следващата седмица

Предстои още една интензивна седмица от „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. Най-големият и с най-дълги традиции кариерен форум ще посети Велико Търново в понеделник, 26.03, след това ще се премести в Габрово в сряда, 28.03 и ще завърши обиколката си на университетските градове в северна България в Свищов в четвъртък, 29.03, преди да се пренесе от другата страна на Стара планина в началото на април.

Общо 40 различни компании ще вземат участие в трите регионални събития следващата седмица, като някои от тях ще бъдат представени в повече от един от градовете.

„Национални дни на кариерата“ са добре познати във Велико Търново, където на 26.03 във Великотърновски университет „Св. св Кирил и Методий“ форумът ще се случи за 14-и път (от общо 17 на национално ниво), организиран в партньорство с местния университет. Списъкът от участващи компании можете да откриете тук. Представените работодатели са от много разнообразни сектори, така че събитието се очаква да бъде интересно и полезно за студентите и младите хора с всякакви специалности и опит – от езикови умения и такива в сферата на услугите, през продажби и финанси, до транспорт, ИТ и индустриални компании.

Събитието в Технически-университет Габрово на 28.03. буди по-особен интерес, защото отбелязва първия път, в който форматът „Национални дни на кариерата“ стъпва в Габрово. Досега JobTiger е организирал само едно, по-малко като мащаб кариерно събитие в града. Премиерата на форума в Габрово отличава и още две важни тенденции. От една страна това е първото териториално разрастване на „Национални дни на кариерата“ от периода преди световната финансова криза, което демонстрира и възстановяването на икономиката. От друга – изборът тази експанзия да започне от Габрово не е случаен, а е резултат от повишения интерес на работодателите към специалисти от инженерни и технически специалности, и респективно към техническите университети на национално ниво – недостигът от подготвени хора в тези сфери продължава да е осезаем. Това се потвърждава и от регистрирания много добър интерес – цели 23 компании са заявили участие до момента, което може да се приеме дори за изненада с оглед на липсата на традиции на форума в града и все пак факта, че Габрово е вторият най-малък град от осемте, включени в обиколката на „Национални дни на кариерата“ тази година. Отново в подкрепа на горните твърдения, при бърз поглед над списъка с участващите компании се забелязва присъствието на доста индустриални производители. Разбира се, желаещите да се развиват и в други сфери също ще намерят достатъчно интересни предложения по време на събитието.

На следващия ден – на 29.03 в Свищов, в Стопанска академия „Д. А. Ценов“  работодатели ще се срещнат със студентите в сградата на традиционно силния в икономическите дисциплини университет. Очаквано, представените компании на това събитие са преобладаващо големи фирми от финансовия и банков сектор. Макар и в по-малък град, и респективно в по-малък мащаб, 11-годишната историята на форума в Свищов показва, че това фокусирано събитие носи ползи както за определен тип работодатели, така и за възпитаниците на университета, много от които започват блестящата си икономическа кариера точно оттук.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

И трите събития ще се проведат от 10 до 15 ч. в сградите на съответните местни университети. Съветваме посетителите да не чакат последния момент, а да се опитат да дойдат до щандовете още в първите 2-3 часа от събитието, защото някои от работодателите, особено от компании, които не са представени с местен офис в съответния град, е възможно да приключат с набирането на CV-та и да си тръгнат по-рано.

„Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ се организират от JobTiger в партньорство с местните университети в трите града. Генерален спонсор е Нестле България. Повече за събитието – програма, участващи компании, история и статистика – можете да откриете на: http://national.careerdays.bg

Свързани публикации