Национални дни на кариерата в София: Какво търсят студентите

През първите два дни от най-големия форум за среща на студенти и работодатели разговаряхме и с кандидатите за стаж и работа, и с компаниите. В това видео ще чуете гледната точка на студентите.

Вергил, трети курс в УНСС, специалност „Финанси“: „Очаквам да намеря стаж и след време да се занимавам с корпоративни финанси. Предишните години все ни казваха „Малки сте, малки сте“, но вече в трети курс се надявам, че имам достатъчно умения и съм конкурентоспособен“. Призивът му е компаниите да залагат повече на младите хора и да им дават повече шанс.

Велислава, учи в магистърска програма „Икономика на човешките ресурси“ в УНСС: „На дни на кариерата съм, за да търся нови полета за изява в областта на човешките ресурси. Много от студентите всъщност не осъзнават какви са техните реални възможности и затова са работодателите, за да ги насочат, да ги информират. Надявам се работодателите да стартират все повече стажантски програми не само в професионалната насоченост на компанията, но и във всички останали отдели на компанията“.

Виктор, специалност „Балканистика“ в Софийски университет: „Независимо, че уча балканистика, търся работа в продажби и търговия. До момента имаше места, които определено ми взеха вниманието. Надявам се да стана колега с хората там“.

Виржиния, специалност „Материалознание“ в ХТМУ: „Тук съм да се ориентирам за положението на пазара и какви са офертите. Съвсем друго е директният контакт. Смятам, че е хубава възможност на едно място да са събрани много фирми, по този начин и конкуренцията между тях е по-висока, т.е. трябва да предлагат по-добри условия.“

Вероника, специалност „Материалознание“ в ХТМУ: „Ще е много добре да се реализирам по специалността в България, не искам да излизам в чужбина“.

Милен, учи туризъм в Холандия: „Много компании правят аутсорсинг в България и това е шанс много млади хора като мен да се възползват от тази възможност“.

 

Единадесетото издание на най-големия форум за студентски стаж и кариера в България „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ стартира на 13 март 2012 г. в зала Арена Армеец в София с участие на 103 компании. Форумът се организира от компанията за HR услуги JobTiger с традиционната подкрепа на най-голямата компания за храни и напитки и лидер в балансираното хранене и здравословен начин на живот – Нестле България АД. Форумът е мястото, където се срещат работодатели, млади специалисти и студенти. Младежите имат възможност да получат информация за условията и изискванията на фирмите за наемане на работа и да изберат най-доброто място за себе си, анализирайки своите умения и желания за професионална реализация.

И тази година форумът ще се проведе в седем университетски града. В сайта на форума може да бъде намерена подробна информация, свързана с условията за участие в събитието. Допълнителна информация може да получите и от екипа на JobTiger на office at jobtiger.bg.

Публикации от серията