Най-доброто време да напуснете е…

JONMP7TPGK

По-младите хора днес (наричани милениали или поколение Y) са известни с честото сменяне на работни места. Може би някои, попадащи в тази група, ще искат да преразгледат стратегията си, защото се оказва, че с напускането си губят и своите шансове за по-високо възнаграждение, пише Patrick Gillespie за CNNMoney.

За да се радвате на увеличение, ще трябва да се задържите на настоящата си работа от три до пет години, показва статистиката в САЩ. Според анализираните данни за заплатите им служителите в тази група са получили най-големи увеличения – средно 8.3%.

По думите на Ahu Yildirmaz, който е начело на изследователския център ADP, с три до пет години стаж на дадена позиция служителите имат продаваеми умения, без да са „женени“ за конкретното работно място.

Служителите, които сменят работата си на по-малко от три години, обикновено получават едва 2.7% увеличение. Ако са само с една-две години опит, уменията на работниците не са напълно развити и съответно не са продаваеми в степента, в която са способностите на задържащите се на работа от три до пет години.

След пет години на дадено работно място обаче служителите са склонни да се обвързват с фирмата. Ето защо след този период техните увеличения намаляват до 6%. Ако 10 години не сменят работата си, хората получават едва 2.2% увеличение.

Според изследването американците се чувстват уверени в намирането на работа и напускат често. Този факт може да се тълкува като лош знак, но всъщност означава, че те смятат, че могат да се справят по-добре на друго място. По време на кризата напускащите са били два пъти по-малко. В момента и заплатите нарастват, сочат данните.

Yildirmaz твърди, че сега пазарът на труда достига нова повратна точка – работодателите се опитват да задържат ценните и опитните си кадри.

Какви са вашите лични впечатления за посоката, в която се развива пазарът на труда в България? Откривате ли подобни зависимости между размера на увеличението на възнаграждението и периода на задържане на дадено работно място?

Свързани публикации