Най-щастливата професия в САЩ

Източник: Flickr.com (Автор: Danny Ayers)

Източник: Flickr.com (Автор: Danny Ayers)

Нещастни сте в работата си? Обмислете смяна на кариерната пътека в такъв случай. Програмирането е добър вариант, както се оказва.

Възможно е да си представяте IT специалистите като каторжници, оковани във вериги за компютрите си, но ново изследване е установило, че повечето програмисти в САЩ са щастливи от работата си, радват се на високи заплати и лична автономия. Според данните от анкетата, 88% от допитаните са напълно удовлетворени от кариерата си, 11% са донякъде щастливи и само 1% са напълно неудовлетворени. И в самата IT сфера се наблюдават вариации – най-доволни са разработчиците в областта на мобилните решения и разработката на адаптивни дизайни.

Това не е първото потвърждение, че програмистите са доволни служители. Проучване на CareerBliss за 2015 г. нарежда уеб разработчиците сред 10-те най-удовлетворителни професии в САЩ.

Причините за задоволството на „кодерите“ се корени в серия от фактори. Те посочват, че имат възможност да работят от вкъщи, да си подреждат сами работния график и да работят толкова, колкото пожелаят. Не е за подценяване и доброто заплащане. Повечето програмисти печелят между $50 хил. и $149 хил. годишно, като 82% от респондентите са заявили, че очакват повишение на заплатата в следващите 6 месеца. Важен фактор за спокойствието и добруването на тези специалисти е и отличната възможност за кариерна реализация – има достатъчно много свободни работни места, а почти всеки сериозен „кодер“ получава редовно оферти за назначения в професионалната социална мрежа LinkedIn.

Проучванията сочат също, че не е задължително човек да има университетско образование по компютърни науки, за да се реализира в бранша. По-голямата част от анкетираните са заявили, че са започнали кариерата си в друга област и са се научили да програмират „в движение“ – от практиката и от онлайн курсове.

Ситуацията у нас не е по-различна. Недостигът на IT кадри е всеизвестен, възможностите за намиране на добро работно място се увеличават ежедневно, заплащането е повече от примамливо, а дипломите са без значение, ако човек демонстрира опит и умения.

Свързани публикации