Не лъжете в CV-то, ще ви разкрият

Преди не особено много време български политик се оказа с фалшива немска диплома и в държавата се разрази скандал. Истината обаче е, че патентът не е български – дори в света на професионалисти, получаващи заплати от милиони долари, могат да се намерят подобни случаи. Най-пресният – новият CEO на интернет компанията Yahoo Скот Томпсън излъгал, че притежава диплома по компютърни науки. И друга, по счетоводство. Оказа се обаче, че само втората е неоспорим факт. Онази, по компютърните науки, е изцяло имагинерна. Просто не съществува.

Тази ситуация изправи Скот Томпсън пред острата критика на много хора. Особено неприятна е тя, когато идва от акционерите на компанията. Не по-малко притеснителни са тенденциите да се говори негативно по темата и от страна на конкурентите. Как комитетът, създаден за избирането на нов изпълнителен директор е допуснал да бъде измамен? Какво възнамерява да прави бордът на директорите на Yahoo? Ще се отрази ли на пазарната стойност на компанията този факт? Ще бъде ли уволнен Томпсън? Това са само някои от тревожните питания, които могат да се чуят към днешна дата.

Представянето на фалшиви дипломи и декларирането, че притежаваме диплома, без да я притежаваме, са два много тежки гряха в съвременния бизнес свят. А във време, в което почти всичко може да се провери с няколко клика в интернет, подобни действия стават още по-несериозни, недомислени и в крайна сметка вредни за самия измамник.

„Да се лъже за наличие на диплома, да се представя фалшива такава, да се пишат неистински препоръки – всичко това е напразно и крайно неразумно занимание. Вероятността да бъдете разкрити е почти стопроцентова. Помислете си как подобно поведение може да ви компрометира за цял живот и да ви отреже от иначе реалната възможност за добра кариера. Много по-рационално би било да насочите усилията си към изграждане на адекватни и проверими компетенции, вместо да се опитвате да измамите бъдещия си работодател.

Колкото до Скот Томпсън – напълно излишно е било да представя невярна информация. Той, най-вероятно, е бил избран не на база комплект от съпътстващи го документи, а на база доказани качества. Сега обаче сам се е бламирал”, коментира  по този повод Светлозар Петров, управляващ директор на JobTiger.

Във видеото – кадри от филма „Хвани ме, ако можеш“ на Стивън Спилбърг, в който е пресъздадена истинската  история за фалшификатора Франк Абигейл  (в ролята Леонардо ди Каприо), който използва фалшиви дипломи, за да започне работа като адвокат, лекар и дори пилот на самолет.

Свързани публикации