Неконференциите са място за вникване в практиката и научаване на нещо ново

Софийското издание на световната инициатива HR Unconference (HRU) се проведе за втора поредна година в средата на април.  HR „неконференциите“ са международна серия от събития, в които акцентът е върху свободната комуникация и споделянето на опит и идеи между специалисти в областта на човешките ресурси, подбора на персонал, управители на компании и други. Събитията са организирани в повече от 50 държави и са събирали над 6000 души от целия свят.

Този път в София тема на дискусиите между HR професионалисти бяха новите инструменти и практики за намиране на кадри за ИТ и технологични компании. Сред засегнатите проблеми бяха ролята на агенциите за подбор като медиатор между специалистите и работодателите, как се печели доверието на ИТ специалистите, employer branding, как да ускорим подбора чрез системи за проследяване на кандидатите и др.

Ивелина Боиклиева, мениджър „Подбор“ в българския офис на GfK, бе един от посетителите на тазгодишното издание на конференцията, включващ се в нея за втора поредна година. По този начин тя имаше възможност да придобие по-обширни впечатления от събитието, неговия смисъл и полезност.

Според специалиста, практическата насоченост на HRU „неконференциите“ се вижда във фокуса – експерти в точно определена индустрия споделят опит, който е релевантен и за останалите участници. Тя споделя още, че е дошла на събтието тази година с очаквания да чуе повече за сорсинга, проследяването на ключови показатели, измерването на ефективността от работата на специалистите по подбор – все детайли, които според Ивелина Боиклиева се очаква да стават все по-важни в HR сферата и по-специално в подбора.

Тя оценява и факта, че по време на „неконференциите“ лекторите всъщност са експерти, които вече са приложили даден инструмент, подход или метод  успешно и споделят примери от практиката.

Вижте още във видеото.

Свързани публикации