Неограничена ваканция, сериозно?

Неограничена ваканция, сериозно?

Искате неограничени почивни дни и гарантирана позиция, на която да се върнете на работа? Това е възможно, колкото и трудно да е да повярвате. Подобна опция има своите особености.

През 2014 г. Ричард Брансън обяви, че работещите във Върджин Груп могат да използват нелимитиран брой дни отпуск. Оттогава насам в публичното пространство се вихрят спорове на защитниците и противниците на този подход.

Привържениците му казват, че стратегията работи в компании, в които вече е култивирано доверие. Противниците изтъкват като довод, че недобросъвестните служители биха злоупотребили. И още: работохолиците ще се страхуват да не изглеждат като мързеливци и няма да си вземат достатъчно почивни дни.

Отново през миналата година собственикът на вестниците Chicago Tribune и Los Angeles Times съобщи за въвеждането на политика на неограничена почивка на служителите. Само седмица по-късно недоволството им и негативната обратна връзка станаха причина обявлението да бъде отменено.

От друга страна, Върджин Груп не е единствената корпорация, в която този подход работи. В последните години тенденцията доби популярност в Силициевата долина и сред по-малки фирми по света. Сред работодателите, които реализират идеята, са Netflix и Twitter. И все пак тези компании са малцинство – по-малко от 1% от компаниите по света.

Онези, които вече са опитали, дават полезни съвети на работодателите, които са способни да видят плюсовете в такава политика и да държат служителите си мотивирани.

На първо място, съветват от тези компании, наемете професионалисти и се дръжте с тях като със зрели хора, на които можете да имате доверие. По време на процеса дори можете да си спестите разходи, особено ако така привлечете топ експерт в съответната сфера.

Ако искате да приложите теорията на практика, задайте основните правила. Неограничените ваканции не са точно неограничени. Не можете да позволите екипът ви да не спази крайните срокове, нито някои от членовете му да оставят колегите си в най-напрегнатия момент. Не е сериозно целият ви персонал да замине на тропически остров или на брега на родното море по едно и също време, нали?

Необходимо е съгласуване на плановете и заместване на служителите с хора, наети за конкретни проекти – специалисти на свободна практика, например. Гъвкавостта се постига чрез навременно предизвестие за почивката.

Нямате нужда от служители, които злоупотребяват. Ако някой поиска отпуск в най-напечения момент в офиса, е ясно, че не е особено отдаден на работата си. Някои компании изискват от работещите да уговорят графика помежду си, без да искат позволение от шефа си.

По-голямата свобода очевидно създава казуси с по-висока степен на трудност, включително в сферата на човешките ресурси. Как мислите, имат ли шанс подобни практики в България?

Свързани публикации