Нови умения за нови работни места

Какви са уменията, които търси бизнесът и отговарят ли на очакванията образователните програми? Отговор ще търсят специалисти по човешки ресурси и експерти в европейските програми за развиване на нови умения и компетенции в националния семинар „Предизвикателствата на пазара на труда – споделена отговорност на бизнеса и образованието“. Форумът, организиран от БАУРЧР и Центъра за развитие на човешките ресурси, ще се проведе на 9 март в хотел „Родина“.

Гергана Раковска, болонски съветник и председател на Фондация на бизнеса за образованието, ще говори за новите умения, необходими за новите професии, а проучване на CEDEFOP ще даде статистика за разминаванията между търсените умения. На дискусията ще бъдат представени резултати от проучване на МайкроСтат за тенденциите на пазара на труда. Висшето училище за застраховане и финанси и Телерик Акамедия ще споделят добри практики за сътрудничество между компаниите и университетите.

Европейската комисия стартира инициативата „Нови умения за нови професии” (New Skills for New Jobs) през 2010 г., като основната й цел е през 2020 г. 75% от европейците в трудоспособна възраст да са активни на трудовия пазар. Тя е част от по-общата инициатива Европа 2020, промотираща умно, устойчиво и включващо развитие за настоящето десетилетие.

Публикации от серията