Нямате баланс работа-личен живот? Виновен е „лошият шеф“

Нямате баланс работа-личен живот? Виновен е „лошият шеф“
Графика: CNN Money

„Лошите“ шефове са най-честата причина служителите да имат нарушен баланс между работата и личния живот, пише CNN Money, цитирайки наскоро проведено проучване между 2000 служители в САЩ. „Лоши“ е по-скоро събирателно от „изискващи“, „доминантни“ и „подли“, но пък е посочено като опция от огромните 69% от анкетираните, докато почти наполовина (39 на сто) са се оплакали от по-дълго работно време. След това се нареждат некомпетентните колеги (31%) и дългото пътуване до работното място (30%).

Най-често забележките на работещите са свързани с пропускане на важни събития в личния живот заради работата, както и натиск за извършване на свързани със служебните им задължения дейности в извънработно време или през почивни дни. Навлизането в личното пространство кара 40 на сто от анкетираните да чувстват, че не са прекарали пълноценно свободното си време със своите близки.

Този проблем всъщност след това оказва негативно влияние върху бизнеса, защото хората пренасят своята умора и неудовлетвореност на работното си място. Резултатите могат да варират от лошо отношение към задълженията и колегите, през по-ниска продуктивност (дори при повече отчетени работни часове), до бърнаут.

CNN Money предлагат и анкета, в която да проверите дали имате добър баланс между служебния и личния живот.

Това, което искат служителите? Гъвкаво работно време (70%) и работа от разстояние (50%) са най-често срещаните отговори. Разбира се, има и нестандартни отговори, като неограничен отпуск – идея, която в последните месеци бе неуспешно изпробвана в една от компаниите на Ричърд Брансън.

Проучването показва и поколенчески разлики в отношението към проблема. Докато младите не отдават толкова голямо значение, ако им се наложи да отговорят на служебен имейл по време на семейна вечеря, то по-малко от 1/3 от хората на средна възраст възприемат нормално подобни отношения.

Свързани публикации