Основателите на СуперХостинг.БГ: Успешният предприемач е фокусиран

Любомир Русанов и Методи Дреновски – основатели на най-голямата хостинг компания в България СуперХостинг.БГ – са модератори на дискусия за предприемачеството във втория ден на форума на дигиталната индустрия Webit България.

Наблюденията им показват, че интернет проекти стартират ежедневно и на месец има около 1000 нови уеб проекта. „Някои може да са малки, а други – сериозни продукти, които тепърва ще се развиват. В интернет постоянно се инвестира, все повече фирми развиват уеб платформи, а сайтовете тип „визитка“ намаляват. Фокусът е върху създаване на платформи и електронно управление вътре в самите фирми – CRM и ERP системи, b2b комуникация“. Любомир Русанов посочи и облачните технологии като сигурна посока на развитие, както и софтуер като услуга (SAAS) защото „сме стигнали това ниво, когато продуктите трябва да се превърнат в услуга“.

„Технологиите се развиват и дават всяка седмица нови възможности, с които хората могат да са успешни. Основното е да са фокусирани, да го правят с желание и да не се отказват. 80% от стартиращите компании не успяват да продължат през втората година, от останалите 20% – 80% отпадат в следващите три години. За да можете след пет години да сте сред успелите компании, трябва да сте фокусирани. Винаги има препятствия, но това са възможности, които могат да ви научат, а не да ви откажат“, съветва Методи Дреновски.

Колко дълъг е пътят на предприемача и каква е ролята на държавата в подпомагане на уеб индустрията – чуйте във видеото.

Публикации от серията