От морето до звездите… в една учебна година

Най-накрая намирам време да седна и понапиша един, два реда за умните деца от новото „отречено”  поколение и се радвам, че това става няколко дни след новината за двете българчета – световни шампиони по шах … ами страхотни новини!

Миналата седмица имах вдъхновяваща среща и ми се иска да я разкажа… защото тук в България растат много талантливи деца и е страхотно, че успяват да намерят начин да постигнат мечтите си. А хубавите истории заслужават да се разказват…

Ето и случката: живяло едно момче на брега на морето, учило в десети клас на едно престижно училище в града. Мечтаело да работи за космичеки проекти, вълнувало се от звездите. Било жадно за нови знания и само си търсело информация. За щастие, ежедневно се срещало със своите вдъхновители, няколко от учителите си. Те намирали начин да го подкрепят и да му помагат.

Един ден то разбрало за нова образователна програма, която давала стипендия за успешно написан проект. Написал проект, спечелил стипендията от 3000 евро. С част от тези пари се записал на допълнителни курсове за 3D визуализация.

И така започнала същинската работа по пътя към звездите – как да се създаде човешка колония на астероид. Такъв конкурс организира NASA (американската правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания).

Героят на моя разказ и неговият екип от съученици и учители месеци наред творили, изследвали, наблюдавали звездите както от брега, така и в заплашената от закриване Роженска обсерватория, създавали своята виртуална колония и я визуализирали, благодарение на новите му знания. Изпратили накрая своя така старателно подготвян проект.

Новината за първо място в света, в съревнование с над 600 екипа не закъснява и е наистина вдъхновяваща и окриляваща!

Историята е истинска и се случва тук в България, градът на морето е Варна, училището е математическата гимназия, новата образователна програма е глобалната инициатива Trends of tomorrow на Samsung, а момчето сега е единадесети клас и се казва Никола Димов, който преди дни се върна с целия си екип  от Сан Диего, САЩ, където представи отличения на първо място проект.

Никола Димов държи своята награда, Сан Диего/САЩ, конференцията на NASA, май 2013

Вярвам, че има още много талантливи хора и се надявам често да говорим за техните успешни истории. Когато има вяра, има и път… към звездите!

Публикации от серията