Отбелязваме Световния ден за трудова безопасност

Днес се отбелязва Световният ден за трудова безопасност и здраве при работа. Той е обявен от Международната организация на труда, като целта му е да промотира превенция на трудовите инциденти и заболявания в глобален план. Безопасността на труда има поне три важни основания – морално, юридическо и финансово. По правило, всички организации са задължени да осигуряват безопасни условия на труд за своите служители и за трети лица, които биха могли да станат жертва на дейността на организацията.

В България през изминалата 2013г. са загинали 92 души при трудови злополуки. Най-голям е техният брой в строителството, преработващата промишленост и транспорта. Сред централните причини за тези трагични инциденти са неправилната организация на работата, недостатъчните мерки за безопасност и нарушаването на технологичните изисквания за безопасен труд.

Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, ще извърши заупокойна богослужба в памет на пострадалите при трудови злополуки. Служението ще е в столичната митрополитска катедрала „Света Неделя” от 11ч. След това ще бъде отслужен Молебен за здравето и безопасността на всички български трудещи се. Началото е предвидено за 11 ч., като са поканени близките на пострадали при трудови злополуки и всички желаещи да вземат участие в службата.

Свързани публикации