Отворена дискусия: Как родителите да подкрепят децата си в избора на професия?

Какво се случва, ако кандидат-студент избере специалност, която по-късно се окаже, че не отговаря на интересите и уменията му или не е актуална за пазара на труда, след като завърши? Резултатът е няколко години изгубено време, което във времето на криза може да се окаже пагубно за професионалното развитие и израстването в кариерата.

Как може да се промени това?

Кариерните консултанти са хората, на които родители могат да се доверят при ориентирането в актуалните специалности и избора на бъдеща професия. За разлика от възрастните, които вече имат професионален опит и знаят какво се случва на пазара на труда, децата обикновено нямат информация за личните си качества и това, което биха правили с интерес. Родителите им също нямат информация и нямат представа как да ги ориентират.

Хората, които имат професионален опит вече знаят какво харесват и какво не харесват и пред тях стоят само въпросите „Кой съм?” и „Какво искам?”. Младежите, на които тепърва предстои да влязат на пазара на труда, трябва да се научат как да намират отговор на „Как мога да показвам моя потенциал?”.

„Нашата идея е да научим както родителите да подкрепят децата си, така и децата да поемат отговорност, когато правят избор в живота си“, обясни при обявяването на новата услуга Надежда Ангелова, един от кариерните консултанти в JobTiger, които ще помагат в избора на професия на родители и ученици.

При много хора професията е била избрана или вменена и тя е различна от това, което са искали да бъдат или да правят. „Хората, които работят хобито си, създават нови неща“, добави Светлозар Петров, управител на JobTiger, който разказа и история с един от кариерните консултанти, който е сменил професията си и се чувства щастлив от работата с хора след дългогодишна работа като счетоводител.

Как протича консултирането?

„Важно е децата да имат желание да минат през такъв процес“, пояснява Надежда. „За целта се прави предварителна среща, за да вземат родителите решение дали да продължат процеса. На следващите срещи ученикът може да отиде сам или заедно със свой родител“.

Във видеото ще чуете Таня Манчева и Надя Ангелова, които обясняват как се появи идеята за кариерно консултиране за родители и техните деца и какво точно ще се случи на първата отворена дискусия за ползите от кариерното консултиране за родители и ученици, организирана от JobTiger на 2 юни, събота, от 11 до 14 ч. в Интерпред, София. На срещата ще бъдат търсени отговори на въпросите, които вълнуват всеки родител – „Каква професия е подходяща за моето дете?”, „Какво да учи”, „От къде да започне?”, „Как да сме полезни като родители в избора на професионален път на нашите деца?”.

Всичко за новата услуга на JobTiger ще намерите тук

 

За кариерното консултиране в България

Програмата, по която се обучават и сертифицират кариерните консултанти в България от 2004 г. насам е част от международната програма GCDF (Global Career Development Facilitator), разработена от най-голямата организация за сертифициране на консултанти – NBCC International. У нас програмата GCDF беше въведена, допълнена и адаптирана за различните групи клиенти (ученици, студенти, безработни, работещи) с помощта на USAID и екипа на JobTiger.bg.

В рамките на проекта бяха създадени кариерни центрове в почти всички университети в България и бяха обучени и сертифицирани специалисти по кариерно консултиране в тях. В момента в средното образование има над 800 сертифицирани кариерни консултанти, а в няколко университета в страната има и магистърски програми по кариерно консултиране.

Свързани публикации