Отворени семинари за представяне на втората IT олимпиада

На 3 април се проведе първата среща със студенти от Факултета по математика и информатика към Софийския университет по повод IT Олимпиадата, която се провежда за втора поредна година от JobTiger и Comptel. На отворените семинари, които продължават на 4 април (в Техническия университет) и 5 април (в УНСС) студентите могат да задават директно въпросите си към представител на журито в конкурса, както и да споделят предложения какви задачи да бъдат включени в теста. Крайният срок за записване е 17 април, а състезанието ще се проведе в следобеда на 21 април в офиса на Comptel България.

На срещата във ФМИ представителите на Comptel разказаха за двата кръга на олимпиадата. Първият ще бъде с продължителност 30 мин. и ще включва тест със затворени въпроси на английски език. Тук няма да има критерии за бързина на решението.

За втория кръг ще бъдат поканени тези участници, които преминат успешно през първия етап. Те ще бъдат разделени в групи и ще получат истинско програмистко предизвикателство – за два часа трябва да създадат работеща програма. Тази програма ще бъде оценена дали функционира правилно, за колко време е била създадена и колко бързо извършва процеса. Всяка група ще получи пълно техническо оборудване, за да може да се справи с поставеното условие. По двама представители на журито ще наблюдават работата на всяка група и ще могат да оценяват как се справят участниците още по време на търсенето на решението.

Представители на JobTiger отново обясниха, че критериите за кандидатстване са преди всичко знания поне по един от компютърните езици Java/C/Perl, в комбинация с SQL и Unix/Linux, както и задължителни знания по английски език. Студентите получиха и съвет да отбележат в автобиографиите си конкретните си знания, както и да опишат IT проекти в рамките на образованието си, по които са работили.

Освен голямата награда – таблет – участниците могат да спечелят реална работна позиция в Comptel България. Вижте още веднъж какво споделиха миналогодишните победители в олимпиадата.

Публикации от серията