Пепа Колева, Уникредит: Трябва да осигурим на младите хора възможности да се развиват и да повярват

Пепа Колева, директор на управление „Информационни технологии“ в Уникредит Булбанк, на практика не е сменяла работодателя си от 1995 досега, въпреки че може да напише различни работодатели в биографията си. От видеото ще научите как е изминала пътя от Белоруския университет в Минск през първото работно място в Завода за изчислителна техника в България до проектите по консолидация на ИТ услугите в банковия сектор след 1995 г. – деноминация на лева, проблем „2000“ и поредицата от сливания и обединения на банки.

„Имам опит с три големи сливания, а най-голямото беше през 2007 – Уникредит Булбанк е резултат от сливането на Булбанк, Биохим и Хеброс. Отговарях за един сериозен проект по внедряване по нова и модерна банкова информационна система и интеграцията й с още 10 такива основни системи в период от 18 месеца“.

Екипът на управлението се състои от 180 души, разпределени в седем отдела. Половината от тях работят по разработката на нови банкови продукти и услуги, има малък екип от програмисти, концентрирани в специализираните приложения вътре в банката. Други екипи са отговорни за администриране на сиитемите и осигуряване на непрекъсваемост на процесите, има и специалисти в Unix системи и database администратори.

„Гордеем се и с това, че имаме специалисти в една малко пренебрегвана област – мониториране на критичните услуги. Не на последно място е отделът „ИТ сервизи“, където са хората, които работят най-много с крайните потребинтели – те осигуряват 24/7 поддръжка, решаване на инциденти в реално време“.

„Определено имаме затруднения в набирането на спецаилисти, но и правим много в това да намерим най-добрите млади хора, които сега завършват образованието си. Имаме много сериозна стажантска програма – около 15 души само в ИТ управлението минават стаж от 3 до 6 месеца, за да се запознаят какво и как правим, да натрупат опит. Участваме и в много инициативи за кариерно развитие – тази година имахме Дни на отворените врати в ИТ, студентите посетиха и data центровете на банката. Участваме в организацията на състезания за студенти и във всички Дни на кариерата“.

Защо подкрепяте класацията ТОП ИКТ работодател?

ИТ работодател е инициатива, която ще даде възможност на младите хора да се ориентират правилно на българския пазар и искрено се надявам, че ще ги мотивира да останат в България. Трябва да осигурим на младите хора възможности да се развиват и да повярват. Това, което е ценно в инициативата е, че резултатите ще се базират на независима оценка, което ги прави надеждни и трябва да събудят доверието на кадрите в България“.

Уникредит Булбанк подкрепя класацията ТОП ИКТ работодател.

Публикации от серията