Петя Желева: Електронните спортове развиват умения за работа в екип

Петя Желева е на 28, завършила е електроинжеренство с френски и работи във фирма за уеб дизайн. В това видео обаче ще чуете повече за хобито й, с което се включи в конкурса на JobTiger.tv – тя е създател на българския женски отбор по Counter-Strike.

Петя играе CS от десет години. „Реших че мога да постигна много с тази игра и с времето така се и оказа“. Когато идва в София, научава, че и други момичета играят и решава да направи отбор. Участват в турнири и в момента отборът им е в топ 5 в световната ранглиста.

Малко хора знаят, че компютърните игри са електронен спорт и според Петя на него в България не се гледа много сериозно. „Самото съчетание „компютърна игра“ не се приема сериозно, а в чужбина електронният спорт е много развит, в страни като Германия наградният фонд достига до 1 млн. долара“.

Какви умения развива игра като CS? „В играта има стратегия, тя изисква умения да се комбинираш с останалите пет души в отбора, да знаеш във всеки момент какво да очакваш от „противника“, това много развива мисленето и лидерските способности. Мога по-добре да работя в екип, егото ми вече не е на преден план, защото знам, че и другите имат его и аз трябва да се съобразявам с него“.

И все пак – игрите не са за всеки. „Аз съм от поколение, когато нямаше компютри за 8-годишните и цялото ми детство е минало на улицата. Аз съм твърде против деца до 10 години да прекарват ежедневнието си пред компютъра, въпреки, че съм запалена. Според мен това не е нормално детство, не бива животът да тече пред машина. Това ще доведе до много проблеми когато детето стане тинейджър, говорим за комуникация, агресия и емоция като цяло“, убедена е Петя.

А какви са шансовете да продължи професионално да се занимава с електроинженерство? Чуйте във видеото.

Публикации от серията