Пламен Павлов, Павлин Петров и Снежана Живкова са финалисти в „Човекът, който ме вдъхновява“

Преподавател по история, художник и поетеса-галерист получиха най-силна подкрепа в петата седмица на “Човекът, който ме вдъхновява”. Вижте архив на гласуването тук.

Ето и самите финалисти:

Пламен Павлов

Ако някой заслужава да бъде наречен вдъхновител, това трябва да е човек, който вдъхновява не за постигане на лично израстване и успехи (въпреки че е много хубаво да има такъв човек в живота на всеки от нас), а преди всичко притежава способността и силата да вдъхва  любов към род и родина!

Роден е в село Пейчиново, Русенско,  в семейство на учители. Завършва история във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, където и до днес е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода 4 — 15 век. Пламен Павлов е отдаден и на популяризирането на родната ни история и съвремие с най-различни средства. Сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина за БНТ, „Евроком“, СКАТ и др.

От юни 2003 г. е автор и водещ на предаването за история и култура Час по България на Национална телевизия Скат. Също така е един от авторите на концепцията на единственото по рода си предаване в българския телевизионен ефир, посветено на миналото, днешния ден, съдбата и проблемите на българите в различни страни по света „Облаче ле бяло“.

Предложил: Райна Манджукова

 

Павлин Петров

Вдъхновението се ражда там, където има Любов и Посвещение! Любов към хората, към изкуството, към природата…. Любов към красивото, към стойностното и непреходното…. и простичкото човешно посвещение на изконния стремеж  да промени света към добро доколкото е по силите му, творейки, учейки другите, увличайки ги след себе си в името на благородни и значими каузи – това е Павлин Петров. Този човек трудно се побира в някакви конкретни понятия и определения. Той е творец при това със свой уникален и характерен стил. Единственият художник в България с две самостоятелни пътуващи изложби. „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ” е уникална колекция от негови творби, дълбоко свързани с историята ни, родовата ни гордост и усещането ни за принадлежност към Българското.

Освен творец Павлин Петров е и съосновател  на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 /А.Р.И.З. – 7/. Негова е идеята за националната награда „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”, като поставя началото на тази инициатива, връчвайки предшестващата днешната статуетка дървена лъжица на първия носител на титлата – Шеф – готвачът Пеньо Иванов.

Предложил: Даниела Капинчева

 

Снежана Живкова

Млада, успяла, чаровна, харизматична! Снежана Живкова! Въображение, любов, умее да улавя пъстротата и красотата в малките неща! Снежана има своя галерия в София. Там организира оригинални и неповторими събития! Снежана буди само възхищение у мен и начина и на живот!

Предложил: Даниела Калчева

Публикации от серията