Почивките със смартфон в ръка – реална печалба за всички

appАко сте шеф и заварите някой от служителите да си цъка в смартфона, облегнат на диспенсера с вода, какво ще направите?

1.Ще го смъмрите

2.Ще го игнорирате

3.Ще му се усмихнете и ще му дадете знак да продължава

Добре, признаваме – това е въпрос- уловка. Не е известно какво ще направите, но е известно какво е добре да направите – отговор номер 3. Такива са данните от изследване (без претенции за широка представителност), проведено от Kansas State University. И макар да няма стойността на огромните изследвания с хиляди наблюдавани участници, изводите му са логични, а и е толкова приятно да получим научна подкрепа за няколко свободни и приятно прекарани минути в офиса.

И така, какво е установил докторантът Союл Ким в разработката си? Наблюдавайки 72 офисни служители на пълен работен ден, с помощта на малко приложение, Ким е засякъл времето, прекарано от наблюдаваните, в лични занимания с телефона.  „Опитните мишки“ на младия учен са дали усреднен резултат от 22 минути лично време с телефона, в рамките на работния ден. При осемчасов работен ден, това отговаря на 4.6% от цялото работно време. Не е никак много, нали? И е по-малко, отколкото паузите, които се правят за други неща.

Изследователят е интервюирал участниците в експеримента, интересувайки се от нивото им на благоразположение и удовлетвореност в края на деня. Онези, които ползвали малките почивки с телефон в ръка, докладвали, че са по-щастливи, в сравнение с останалите. Ким смята, че кратките паузи правят хората по-доволни, защото им позволяват да поиграят някоя игра или да пообщуват с близки хора. Това смъква нивата им на стрес и им позволява да отморят, за да се захванат по-съсредоточено с работата след това. От което печелят и работодателите.

Все пак ученият признава, че нещата трябва да са балансирани. Едночасови паузи за игри или други забавления с телефона не са добра идея. Но кратките мигове за отпускане са повече от добре дошли, тъй като човешкият мозък не е устроен добре за многочасово фокусиране върху  една единствена дейност. Кратките психически и физически почивки са наистина нужни и плодотворни.

Още по-важно е да се има предвид, че младите хора, които не са живели извън ерата на потребителската електроника (поколението Z), са много привързани към технологичните си джаджи и е повече от разумно да не им се пречи, ако искат да отделят няколко мига за усамотение с телефона или таблета. Далновидните мениджъри разбират тези тенденции и не се опитват да им се противопоставят.

Публикации от серията