Подценявани ли са жените в уеб пространството?

Имат ли жените място в Уеб или това е строго мъжка територия, в която високите токчета са нежелани? За това си говорихме в петък следобед на Форума: Жените в уеб. Път и успехи, организиран от  Фондация “БГ Сайт” и JobTiger.

През трите часа обменяне на опит се изказаха мнения, продиктувани от опита на професионалисти, сред които Светлозар Петров, Жюстин Томс, Крис Георгиев и още десетки присъстващи на събитието дами и няколко господа. А гледните точки бяха различни.

Когато говорим за жени, особено в женския март, нещата никога не са еднозначни. Прагматизъм и интуиция се сблъскват постоянно.

Жените в уебФорумът се състоя в два панела. Първият бе не тема „Успешна кариера в уеб“ с модератор Светлозар Петров и панелистите Светлана Вълева, Любомир Чолаков, Иван Беломорски и Надежда Данабашева. Темата, с която започнаха бе за съотношението мъже – жени в компаниите. Във фирмите, опериращи в ИТ сферата, все още превес взима мъжката част, но разликата се стопява постепенно.  В тази връзка, Жюстин Томс отбеляза, че все още Уеб се смята за мъжка среда, но това далеч не е така. Днес всички сме в социалните мрежи и момичетата по нищо не отстъпват на мъжете. Дори е „секси“ да се работи в уеб.

Жените в уеб 1

Светлозар Петров сподели, че за момента дигиталният маркетинг е почти изцяло територия на дамите. Въпреки че има предразсъдъци относно жените в ИТ сферата, всичко опира до „хъса за доказване“.

Началото на втория панел се отвори с дискусия на тема „Успелите жени в уеб“. В него участваха Крис Георгиев, в ролята на модератор и Александра Николова, Събина Панайотова, Жюстин Томс, Катя Тодорова и Мая Цветкова като панелисти. Според всички тях:

  • Успехът е въпрос на баланс.

  • Успехът е да знаеш накъде си тръгнал.

  • Трябва да имаш професионално отношение към хората, с които работиш, но да запазиш човешкото в себе си.

На финала на тази ползотворна среща всички си тръгнаха с мисълта, че дамите не трябва да подхождат с нагласата „Аз съм Жена в мъжки свят“, а „Аз съм професионалист“.

Свързани публикации