Положителен ръст на обявите за работа във всички сектори

Положителен ръст на обявите за работа във всички сектори

През август обявите за работа са се увеличили с 10% спрямо предходния месец юли, като достигат отново нивата от м. юни.
Броят на публикуваните обяви за работа е с най-малката разлика от пред-COVID-19 периода в България и е с 11,6% по-малък от този в края на февруари 2020 г.

polozhitelen-rust-na-obyavite-za-rabota-vuv-vsichki-sektori-graph-jobtiger

За разлика от предходния месец юли, в който се наблюдаваше спад на обявите в почти всеки сектор, през август тенденцията е положителна за всички сектори.
С най-голям ръст през август са обявите в секторите „Производство“ (+21%), „Търговия и продажби“ (+15%) и „IT” (+14%), следвани от „Логистика и транспорт“ (+13%), „Строителство“ (+10%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+8%).

Разпределението на обявите по градове остава почти непроменено спрямо предходните месеци, като за пръв път делът на публикуваните обяви в Пловдив (9,3%) изпреварва този във Варна (8,6%).

Дяловото разпределение в останалите водещи областни градове може да видите по-долу:

polozhitelen-rust-na-obyavite-za-rabota-vuv-vsichki-sektori-graph-2-jobtiger

Изглежда, че макар и вариращо през месеците, нивото на публикуваните обяви продължава да бъде с приблизително 35% по-ниско от това през 2019 г.

С редица компании, отлагащи нови назначения, и прогнозите за евентуално възстановяване от COVID-19 кризата, очакванията са тази разлика в нивото на обявите да се задържи и през следващите месеци.

JobTiger ще продължи да наблюдава тенденциите в следващите месеци.

Публикации от серията