Ползите от участие в ежегодното изложение HR Industry

На 11 февруари предстои четвъртото издание на традиционното вече изложение HR Industry. На него си дават среща водещи компании от HR сектора и мениджъри от средно и високо ниво, които отговарят за HR политиките и интеграцията им в цялостната бизнес стратегия на компанията. Какъв обаче е смисълът от подобни събития, какви са ползите, кого можем да срещнем там и по какъв начин преминава участието ни – независимо, дали сме изложители или посетители? Някои възможни отговори ще откриете в долните редове.

Първо, участие в сериозно професионално изложение е въпрос на престиж. Самото участие се превръща в доказателство, че компанията присъства на пазара, в крак е с текущите събития и има какво да каже и предложи.

FotorCreatedИзлагането на услуги обаче е чисто предизвикателство, както знаят всички, преминали по този път. Няма шоурум, където посетителят може да пипне и огледа стоката, да я тества и разгледа в детайли. При услугите предлагането е различно. Трябва да бъде намерен верният модел, който демонстрира стойността и качеството на услугите.

Най-очевидната полза от фирмено участие в изложението е възможността да бъде реализиран контакт с HR мениджъри и специалисти от различни компании, които търсят, може да търсят в бъдеще и планират евентуално да търсят HR услуги.

Една друга неоспорима полза е разбира се „сверяването на часовника“ – да се види какво предлага конкуренцията, как го предлага, с кого общува и прилага ли модели за подражание.

Не е за подценяване и възможността да бъдат срещнати колеги от бранша, да се получи информация какво правят, за кого работят и какви проекти предвиждат. Естествено, това е и шанс с въпросните хора да се обмени информация, да се приеме бизнес покана или въобще всичко онова, което се събира под общия знаменател „нетуъркинг“.

Някои компании използват подобни събития и за да въведат новите си служители в „играта“, да им покажат особеностите на бизнеса, да ги срещнат с видни представители на бранша.

Visitors_ImgИзложението HR Industry може да бъде полезно и в една друга насока, която мнозина пропускат като потенциална възможност. На подобни събития се появяват много външни лица, които не са непременно от бранша или клиенти. Това са студенти, ентусиасти и други “изкушени от професията“. Контактът с тези хора е винаги ценен – някои от тях могат да бъдат привлечени като нови служители, други, като външни консултанти, а трети, са склонни буквално да подарят добрите си идеи. Иначе казано – отлична възможност за допълване на „ноу-хау“ резервите.

Повечето посетители на изложения не биха причислили презентациите към видимите ползи, но понякога, една добра презентация може да даде силен импулс за нова мисловна посока, да ни насочи към тема, по която да се ограмотим допълнително, да ни покаже, че изоставаме от актуалните тенденции или да потвърди, че сме се вписали добре в тях. Презентациите имат своето значение и, ако имаме късмета да срещнем добре подготвени и квалифицирани лектори, не е изключено да извлечем съвсем конкретни ползи.

Освен всичко гореизброено, участието в HR Industry е и една добра медийна възможност. Събитието се отразява в медийния сайт jobtiger.tv, което е своеобразен бонус към публичността на участниците във форума. Мероприятието бива отразявано също от няколко значими медийни партньори, сред които списание „Мениджър“, медийната онлайн група Investor и др.

Агрегирането на различни ползи е добро доказателство, че участието в правилните професионални изложения, е позитив за всяка ориентирана към развитието на бизнеса си компания. И участниците обикновено добре съзнават това – не разход, а инвестиция. Инвестиция в успеха и в непосредственото бъдеще.

Публикации от серията