Популярен CEO = успешна компания

Доказано е, че фирмената репутация оказва пряко влияние върху пазарните резултати на една компания. Изпълнителният директор е лицето на една компания. Затова в днешния все по-свързан и прозрачен свят дискретността вече не е опция за бизнес лидерите. Главните изпълнителни директори навлизат в златната ера на възможности, в която могат да разкажат фирмената си история. В тази нова ера, в която производството на повече ново съдържание е свързано с ръста на бизнеса, ангажиментът на C-ниво на мениджмънта е с особен принос за цялостната корпоративната репутация. Днешните топ мениджъри се очаква да бъдат виждани и чувани и да бъдат постоянно на сцената – вътрешната, външната и виртуалната.

Този извод е част от обширно проучване на топ PR агенцията Weber Shandwick, в партньорство с KRC Research, обхванало 1700 изпълнителни директори от 19 държави на 4 континента в опит да се изследва влиянието на репутация на висшия мениджмънт върху резултатите на управляваните от тях бизнесорганизации.

Проучването показва, че промяната вече е видима – CEO репутацията се равнява на около 44% от репутацията на самата фирма и е отговорна за 45% от пазарните и резултати, а половината анкетирани вярват, че значението ѝ тепърва ще се увеличава и след 5 г. положителният имидж на ръководителя ще е по-важен от този на самата компания.

Силната позитивна репутация на изпълнителния директор привлича инвеститори, подпомага положителното медийно отразяване, предпазва от кризи, привлича нови служители и задържа наличния талант в компанията (вижте графиката).

2

81% от анкетираните вярват, че личният ангажимент на изпълнителния директор е задължителен в изграждането на имиджа на компанията.

3

Успешният CEO трябва да говори често на конференции, да е достъпен за медиите, да бъде видим на корпоративния уеб сайт и корпоративния видео канал и др.

4

Въпреки това специалистите от Weber Shandwick подчертават, че най-уважавани са онези изпълнителни директори, които са едновременно успешни и смирени. Това значи, че в комуникацията си с публиката те поставят на първо място не себе си, а компанията, която представляват. Повече за изводите от проучването тук.

Графики: Weber Shandwick

Свързани публикации