Последен шанс да участваш в измислянето на най-добрия сайт за работа

1200x630-za-reklama

Коледа чука на вратата, а нашата креативна работилница се напълни с пъстри идеи за подобрение на процеса по търсене и предлагане на работа.

Проектът JT Creative Lab – Измисли най-добрия сайт за работа, вдъхнови  39 човека, които споделиха своите идеи за всичко, което според тях трябва да притежава най-добрият сайт за работа и се превърнаха в джуджетата на Дядо Коледа.

Някои от предложенията идват направо от бъдещето, като идеята за „ТайгърБот“, изкуственият интелект, помагащ на посетителите на сайта, като първо им задава въпроси за това каква позиция търсят, какво заплащане очакват и т.н., след което Тайгърбот дава информация на търсещия за актуалните позиции, за компаниите-работодатели и всички важни неща за един кандидат. В работилницата се появи и предложение за проследяваща функция – когато някой изпрати своята автобиография, да получава своевременно информация дали CV-то му е получено, дали е прегледано и дали ще бъде или не поканен на интервю.

Някои от идеите включват рейтинг системи, както на компаниите работодатели, така и на самите кандидатстващи, за да може заинтересованите да се запознаят с имиджа на желания кандидат или желания работодател. Други предлагат да има опция за кратък личностен тест, който да ориентира кандидатите към кои професии могат да се насочат.

Голяма част от включилите се в инициативата JT Creative Lab смятат, че е важно работодателите да посочват възнаграждение в обявите за работа, които публикуват. Информацията за заплащането би помогнала на кандидатите да се ориентират колко е ценен трудът им.

Победителят за първата седмица смята, че е дошло времето, обявите за свободни позиции да бъдат популяризирани във видео формат. По този начин кандидатите за работа имат възможност да се запознаят с екипа и мениджъра, с които потенциално биха работили. Идеята победител от втората седмица долетя директно от Бостън, с предложение  мотивационното писмо да бъде изместено от видео скрийнинг, като по този начин за 3-5 минути кандидатите да спестят време в писане на мотивационни писма, а работодателите да оптимизират възможността за успешен подбор.  Идеята, събрала най-много гласове през третата седмица от проекта, предлага цялостно „Потребителско пътешествие“ при кандидатстването за работа. Преживяването може да включва видеоматериали, снимки, карта с местонахождението на компанията, както и да се визуализира базова информация за специалиста човешки ресурси, който отговаря за дадената позиция и  преглежда автобиографията на въпросния кандидат.  Също така, за да бъдат кандидатстващите по-информирани, може да се вгради „статусна система“ която да известява кандидатите, че кандидатурата им е „на изчакване“, „одобрена за интервю“, „неодобрена, защото…“. Тази обратна връзка би била изключително ценна и може чувствително да подобри представянето на кандидата занапред.

А коя е идеята победител за последната седмица от проекта? Можеш да решиш ти, като гласуваш тук https://jobtiger.tv/creativelab/vote/ . Победителят ще спечели обучение от партньорите ни SoftUni Digital.

Свързани публикации