Повече или по-малко ще работим след десет години?

Горния въпрос си задават мнозина експерти от различни области и е очевидно защо темата е важна. И така, повече или по-малко ще работим след 10 години? Много уместно е именно днес да се запитаме, тъй като сме съвременници и свидетели на няколко паралелни тенденции, имащи отношение към възможния отговор на въпроса.

На първо място, технологизирането е значим фактор в това уравнение. Все по-умни компютри и „джаджи“, все по-голяма обвързаност на устройствата („интернет на нещата“), все по-усъвършенстван и разнообразен софтуер, постепенно навлизане на роботите в ежедневието – това са само някои от елементите на технологичния бум, които навеждат на мисълта, че голяма част от задълженията ни ще бъдат поети от техниката. Логично е да се смята, че подобна тенденция ще ни освободи много време и няма да се налага да работим толкова, колкото днес.

Успоредно с това набират скорост съвсем различни и нови разбирания за работата. Фрийленсърите са вече милиони, дистанционната работа е тук и няма да изчезне никога вече, нейерархичните организации тип „морска звезда“ пък доказаха, че има алтернатива за класическата организационна структура. Всички тези новости променят трайно и необратимо самото разбиране за работа. Дали те ще намалят или увеличат часовете, които се трудим е трудно да се прогнозира еднозначно.

Като добавим към горните тенденции и факта, че „новото поколение“ (познато още като “Millenials”) има доста различни виждания за живота, работата и щастието и отказва да следва пътеките на своите родители, вярата, че можем да предскажем близкото бъдеще, започва да става крайно илюзорна.

Във видеото ще чуете гледната точка на младия футуролог Джейкъб Морган, който се занимава интензивно с проблематиката. Както можете да се убедите, самият той изпитва затруднения да прогнозира убедително. Вероятно е прав за едно – в бъдеще ще имаме повече възможности да работим по-малко, но дали ще се възползваме от тях, е крайно несигурно. Освен това, той дори не е засегнал опцията бъдещето да е много различно за хората с различни компетенции. Може би, нискоквалифицираните позиции ще могат да работят по-малко, за сметка на висококвалифицираните? А дали нещата ще изглеждат различно на различните континенти?

Споделете ни вашето мнение по темата. (След 10 години ще обявим кой е победил в дискусията.)

Свързани публикации