Поза ли е претоварването във финансовия/консултантския бизнес?

1160071_14947948Широко известно е, че специалистите в области като финанси и консултантски услуги редовно работят по повече от 60 часа седмично. Дори когато не са в офиса, те се очаква да бъдат на повикване, отговаряйки на клиентски съобщения и телефонни обаждания, независимо по кое време на денонощието възникне нужда, пише Business Insider.

Но всъщност голяма част от времето, което хората прекарват по този начин в работа не е много продуктивно, каза Робин Илай, професор в Harvard Business School.

В тази култура на „преработване“ не винаги е необходимо да работите цяла нощ или да напуснете семейно събитие, за да върнете обаждане на клиент. Но това може да ви направи да изглеждате впечатляващо – особено пред колегите ви, според Илай. Тя провежда специално проучване по поръчка на голяма международна консултантска фирма, чиято цел е да изследва корпоративната култура. И открива нещо интересно. В повечето фирми в този бранш „вярата е, че клиентите трябва да имат достъп до консултант 24/7.“ Но каква полза за клиента има наистина отговор на имейл, изпратен в 1 часа – и доколко подобно действие не служи просто за повишаване самочувствието на консултанта?

„Има нещо почти привлекателно в това да си на разположение 24/7“, казва Илай. „Да бъдеш търсен е символ на статус. Това подсказва, че си важен и влиятелен.“ Професорът дава пример с консултанти, които прекарват целия уикенд за да подготвят презентация за клиент в понеделник. Обикновено, казва тя, те му предоставят много повече информация, отколкото той може да поеме. „Клиентите наистина не гледат (слайдовете)“, продължава Илай. Според нея целта на консултантите е просто да докажат на другите хора във фирмата колко са умни.

Един от съавторите на проучването, доц. д-р Ерин Рийд от Questrom School of Business на Boston University, открива в друго проучване, че много от служителите всъщност лъжат, че са работили (дори по 80 часа на седмица). Така те впечатляват началниците си с отдадеността си на компанията, а всъщност прекарват време със семейството си.

Проф. Илай смята, че фирмите трябва да намерят други начини да отличат най-добре представящите се служители – различни от броя изработени часове. Както и че работодателят трябва да се увери, че работещите в компанията използват времето си разумно. Въпреки това тя смята, че промените биха се случили трудно. Любопитен факт е, че след като тя решава да дискутира откритията си с фирмата-поръчител, консултантската компания прекъсва финансирането на проучването. Робин Илай обаче е убедена, че подобна промяна би спестила дори средства на работодателите, защото по-малко служители ще напускат уплашени от културата на преработване. „Ако няколко смели фирми се решат и променят фирмената си култура, те ще привличат и задържат повече служители“, казва професорът.

Свързани публикации