Предимство ли е, от гледна точка на работата, да си нощна птица?

„Всеки път щом чуя за предимствата да бъдеш ранобуден и как, за да бъдеш успешен, трябва да ставаш с изгрева, това ме кара да се свия. Аз съм нощна птица и моето най-продуктивното време започва, когато типичните ранобудници вече им се додремва“, пише Питър Икономи от Inc. com за онлайн изданието на Time. Питър е популярен американски автор, с над 70 книги в областта на мениджмънта, лидерството и обучението.

„Защо да се борим с природата“, пита риторично той в своята статия, публикувана в онлайн изданието на “Time”, твърдейки, че това да си нощна птица, е „генетично и биологично“ заложено и ако в малките часове се чувствате по-продуктивни, трябва да продължите да работите по този начин. В подкрепа на тезата си той излага 11 довода, доста от тях основани на резултатите от работата на различни научни екипи по темата:

 mesterseges_megvilagitas_629481_82032354_1

Снимка: Flavio VodSkaMan, freeimages.com

1. Така намирате спокойствие

Питър признава, че върши много повече през нощта, спрямо което и да е време на деня, включително когато е станал рано. Причината е, че тогава той „не е бомбардиран с въпроси, имейли, съобщения, телефонни обаждания“ и др., като по този начин може да постигне продължителна концентрация.

 

2. Вероятно сте по-ефективни

Изследване на Университета на Лиеж показва, че нощните птици остават с ясно съзнание за много по-дълъг период след събуждане в сравнение с хората, които стават рано.

 

3. Винаги ще намерите време за малко забавление

Нощните птици имат нощен социален живот, защото знаят, че когато се приберат, все още ще имат няколко часа да свършат работата си преди да се нуждаят от сън.

 

4. По-вероятно е да сте предприемчиви

Според проучване на Университета на Чикаго нощните птици по-често поемат риск и имат данните да се превърнат в успешни предприемачи.

 

5. Вероятно сте по-силни

Други изследвания показват, че работещите нощем демонстрират повишена дейност на централната нервна система в късните вечерни часове. Според Питър Икомноми това е още една причина да пратите по дяволите традицията и да се правите фитнес упражненията си нощем, вместо сутринта.

 

6. Свободни сте като птичка

Никой не прави бизнес срещи нощем, така че имате повече време и гъвкавост да свършите работата си.

 

7. Вероятно сте креативни

В Миланския университет пък са открили, че нощните птици много по-често откриват нестандартни решения на проблемите и задачите си.

 

8. По-спокойни сте

Във Великобритания пък научен екип доказал, че ставащите рано обикновено имат по-високи нива на кортизол и то през целия ден. За разлика от тях, будуващите нощем показват ниски нива на този стресов хормон и остават спокойни през целия ден.

 

9. Имате по-висок коефициент на интелигентност

Известният еволюционен психолог Сатоши Каназава открил тенденцията, че децата с висок коефициент на интелигентност, често по-късно се превръщат в зрели хора, които предпочитат да си лягат късно и да се успиват 7 дни в седмицата. Друго изследване, проведено от Мадридския университет, прави извода, че нощните птици имат по-висок IQ и дори печелят повече от ранобудните.

 

10. Можете да наваксате чрез Интернет

Имате шанса да сте информирани по всички актуални проблеми, без много текущи актуализирания на информацията през деня или десетките други неща, които се случват едновременно в информационния поток.

 

11. Можете да се адаптирате към режим „от 9 до 5“ (стига да ви се наложи)

Хората, които стават по първи петли, изпитват сериозни трудности да са активни след обичайния си час на лягане. За разлика от тях на много от нощните птици им се налага да работят сутрин, което те успяват да постигнат с цената на доста по-малко усилия.

 

Нощната работа не е за всеки

Питър Икономи вероятно знае за какво говори и макар да представя тезата си по манипулативен начин, тя се основава отчасти на сериозни проучвания. Те обаче не дават пълната картина върху проблема. Затова в заключение сме длъжни да отбележим, че работата през нощта е трудно осъществима в повечето индустрии. Дори да имате креативна професия, колегите, партньорите и клиентите ви разчитат на яснота и крайни срокове в бизнеса си, както и да ви намират в нормално време. Задачите с толеранс в периода на приключване стават все по-малко, а съвместната работа, дори и по дистанционен начин, измества по естествен път повечето професии, в които е възможно да работите като вълк-единак.

Така че ако не сте писател, като Питър, който трябва примерно да се свърже с агента си веднъж месечно, по-добре избягвайте режим, в който си лягате след изгрева, защото съществува граница, в която ползите от вашата интелигентност и креативност биват засенчени от невъзможността на бизнеспартньорите ви да съобразяват графика си с вас. Не бъркайте ставане час-два по-късно с тотално пропускане на деня. Защото колкото и да е блестящ един специалист, каква е ползата от него, ако остава недостъпен за колегите си с дни?

Иначе все повече професии и все повече компании, особено на развитите пазари, преосмислят присъствения модел на работа на стандартно работно време, в опит да използват наличния им талант в по-голяма степен. Особено в интересните времена, в които живеем, в които в една компания могат да работят едновременно колеги от три или четири различни поколения, които имат коренно различни работни и социални навици. Това обаче се случва при точно определени правила (в България работата от разстояние е регламентирана в Трудовия кодекс, глава пета, раздел VIII б), включително за дистанционно отчитане на работното време, така че да се избягва екстремното стресово натоварване. Последното се превръща в бич на съвременното общество, като други проучвания твърдят, че хората всъщност губят представа за времето, в което са работили, когато са сами вкъщи и често се претоварват много повече, отколкото ако са в офиса. Големите компании адресират този проблем, защото времето, в което служителите отсъстват поради заболяване, често обезсмисля допълнително положените от тях усилия. А единственият начин да се справите с работа с различно работно време и да останете здрав, както ще ви каже и всеки лекар, е да спазвате режим. Режим, в който дори да ставате, да си лягате и да се храните по различно време от повечето хора, ще трябва да правите всички изброени неща по едно и също време на денонощието. В този смисъл нощната работа понякога изисква по-голяма дисциплина дори от работата „от 9 до 5“. Лична дисциплина, която не е по силите на много от креативните личности.

И накрая нека се запитаме: ако тези, които се откажат от дневния модел на работа, станат повече от останалите, няма ли тогава да се изгубят ползите от нощното спокойствие?

Свързани публикации