Предизвикателството А1

 

„А1 лятна академия“ е най-новата инициатива на компанията, с която даваме възможност на млади и изявени ученици и студенти да натрупат опит в реална бизнес среда и да направят първите стъпки в кариерата си с А1. Програмата вече е към своя край и за да научим детайли, се обърнахме към „извора“. Камелия Бесова, бакалавър по маркетинг, магистър по бранд мениджмънт и участник в направление „Маркетинг“ на „А1 лятна академия“, където работи по проект, свързан с финансовите услуги на компанията, ни разказва впечатленията си като специализант. А двама от най-опитните колеги в компанията и ментори в програмата – Бисер Хаджимарков, мениджър екип „IP мрежа и архитектура“, и Васил Нейчев, старши мениджър „Системи за управление и поддръжка“, ни дават повече детайли за различното в проекта и впечатленията си от специализантите.

а1 лятна академия Предизвикателството А1 А1 БлогСнимки: Радич Банев

Защо се включи в „А1 лятна академия“?

Камелия Бесова: Имах нужда от предизвикателство, а финансовите услуги в компанията определено са такова за мен.

Какви са впечатленията ти от програмата?

Камелия: Добре структурирана и организирана. Определено дава възможност на един млад човек без опит да придобие представа как се случват нещата на практика.

Какви са задачите, по които работиш?

Камелия: Работя по всички актуални проекти на екипа, свързани с финансовите услуги, които компанията предлага.

А какви са впечатленията ти от екипа и А1 като компания и работодател?

Камелия: А1 е бързоразвиваща се компания, в която всеки амбициозен и целеустремен човек може да се реализира. Екипът ми е страхотен! В него работят професионалисти, които ми дават възможност да уча и да се развивам.  

Би ли останала на работа в компанията след края на стажа?

Камелия: Да, със сигурност, ако имам възможност, ще приема това предизвикателство.


Васил Нейчев

Бисер Хаджимарков

Снимки: Радич Банев

С какво се различава „А1 лятна академия“ от традиционните стажантски програми?

Бисер Хаджимарков: Разширихме обхвата на търсене на изявени, любопитни, амбицирани и предприемчиви млади хора от водещи университети и гимназии с интерес към мобилните, дигиталните и ICT технологиите. Подбрахме кандидатите след оценка на есе, на изключителна популярна в момента тема “Защита на критична инфраструктура от кибер атаки”.

Васил Нейчев: Увеличихме и заплащането. По-високото възнаграждение е по-силен стимул за хората да работят по отдадено и да се представят по-добре, а от това зависи до голяма степен да бъдат задържани в компанията след края на програмата.

Какви са впечатленията ви от участниците в програмата?

Бисер: Всеки от тях е неповторима индивидуалност със специфични умения. Общото, което ги обединява, е стремежът да се справят с поставените задачи, да се представят на максимума от възможностите си и да получат предложение за постоянна позиция в А1.  

Какви бяха заданията ви към специализантите?

Бисер: Всеки специализант получи индивидуално задание, което трябва да бъде реализирано в мини екипи, с участието и на техните наставници. В края на програмата всеки от участниците направи индивидуална презентация на поставената му персонална задача.

Васил: Специализантите в моя екип трябваше да пренапишат приложение за вътрешни цели на компанията. Пренаписаха го на програмния език, ползван в отдела и според вътрешните бизнес нужди. След това реализираха още две задачи от текущите за отдела.

Как се справят те с тях?

Бисер: Липсата на опит при много от специализантите се компенсира от голям ентусиазъм, изобретатлност и желания за отлично представяне. Съчетанието на подобни качества дава изключително интересни резултати и иновативен подход в разрешаването на тривиални задачи.

Васил: Участниците бяха страхотни. Много бързо навлязоха в материята, бяха проактивни и се справиха бързо и качествено с всички поставени задачи.

Какви са ползите от програмата за А1 и за специализантите?

Васил: Ползите за А1 са, че си намерихме двама нови колеги, които успяхме да тестваме в реална работна среда и да се убедим, че се справят отлично. Ползите за тях самите са, че си намериха постоянна работа и получиха ценен опит.

Бисер: Поставихме потребителя и неговото изживяване в центъра на поставените задачи. По този начин, както служителите на А1, така и специализантите получиха по-пълна и цялостна представа за цялата картина и си отговориха на въпроси като: КАКВО представлява и КАК се реализира наблюдението на мрежата и услугите и ЗАЩО това е важно и КАК се отразява на потребителското изживяване? КОЛКО е дълъг пътят за предоставянето на високоскоростен гарантиран интернет за бизнес абонат, КОЛКО много звена са въвлечени в предоставянето на услугата и ЗАЩО синхронизацията между всички звена и бързото и качествено изпълнение на задачите са конкурентно предимство? ЗАЩО е важно непрекъснатото развитие на мрежата, КАК то ще подпомогне навлизането на 5G технологиите в България, КАК това ги прави лесни и достъпни за използване?

 

Текстът е публикуван първоначално в блога на А1.

Свързани публикации