„Предприемач“ е най-желаната професия сред младежите

 

6.4% от младежите искат да бъдат предприемачи – това показва проучване за нагласите за заетост и предприемачество сред млади хора на възраст между 15 и 29 годишна възраст, проведено по поръчка на Министерство на образованието през март-април тази година. Яничка Труева от дирекция „Младеж“ на МОН представи резултатите по време на Националната среща „Младежко предприемачество“ във Варна.

На второ място сред най-желаните професии е певец – 5.2%. Следват адвокат, мениджър, лекар, архитект.

Атрактивни сфери, в които младежите искат да развиват бизнес са: маркетинг и реклама – 9.5%, ресторантьорство – 9.2%, търговия – 8.7%, туризъм – 8.7%, печат, медии, изкуство – 6.9%, ИТ – 6.4%, продажби, здравеопазване, банки, право, производство, услуги, мениджмънт.

Предпоставки за стартиране на собствен бизнес са наличието на пари, връзки, воля и амбиция, завършено образование, чужди езици и наличие на обществени поръчки за този бизнес56% от анкетираните предпочитат да правят бизнес в България, а 22% – в чужбина. 95% от желаещите да са предприемачи са от 15-18 години, 87% – до 24 год. и 80% – на 25-29. 75% от тези, които искат да са предприемачи, са мъже.

Какво е бизнесмен?

Според 11% от анкетираните бизнесмен е човек, който изиграва системата и работи извън правилата.

За 21% предриемачът упражнява и двете роли – отстоява идеите си и търси независимост, но му се налага да играе извън правилата.

Моделът за отстояване на независимост чрез стартиране на бизнес се поддържа особено силно от жените (71%) и от младите – от 19-24 год.

Анкета сред младежи, които вече имат предприемачески опит, показва, че най-често се отказват от собствен бизнес заради липса на средства (50%), недобър бизнес климат (38%) и обща оценка, че бизнесът е трудно начинание.

Според вече реализирани предприемачи стартът зависи много от: общителността на човека, създаване на уникален продукт, информацията за бизнеса и наличие на пари. Трудностите най-често са финансови (25%), голяма бюрокрация (18%), колебания и емоционални причини – 6%.

В дискусията след представяне на резултатите с коментар се включи социалният антрополог Харалан Александров: „Колкото повече научите за себе си във взаимодействие с други хора и какво от нещата, които можете, обслужва мечтите на другите, толкова по-успешни ще бъдете. Основният характер на добрия бизнес е да отгатва и разпознава потребности, които не са докрай назовани и да предлага решения на тези потребности, да прави хората щастливи.

Досега българските предприемачи забогатяха, правейки хората нещастни. Надявам се, че този период е свършил и ще видим свят, в който младите искат да станат предприемачи и певци. Пожелавам ви да преуспеете във вашия бизнес, пеейки“.

Публикации от серията